Alexandru Rafila: Cerem o comisie parlamentară care să investigheze ceea ce a spus Voiculescu despre morții Covid. Vor fi invitați și dumnealui și Arafat să dea explicații

Alexandru Rafila, senator PSD, medic și reprezentant al României la Organizația Mondială a Sănătății, face declarații de la ora 12.05 la Parlament.

20 apr. 2021, 12:29
Alexandru Rafila: Cerem o comisie parlamentară care să investigheze ceea ce a spus Voiculescu despre morții Covid. Vor fi invitați și dumnealui și Arafat să dea explicații

Alexandru Rafila: Cerem o comisie parlamentară care să investigheze ceea ce a spus Voiculescu despre morții Covid. Vor fi invitați și dumnealui și Arafat să dea explicații

Alexandru Rafila a declarat că e nevoie de constituirea unei comisii parlamentare care să investigheze dacă acuzațiile lansate de Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătății, legate de raportarea greșită a numărului de decese COVID sunt reale.

„Noi considerăm că o astfel de comisie este foarte utilă și sperăm ca cei de la USR-PLUS să sprijine această inițiativă în sprijinul transparenței pe care o clamează pentru că scopul acestei comisii nu este să găsească vinovați, ci să ofere răspunsuri populației încât oamenii să-și poată repune încrederea în autorități, în sistemul de sănătate și să putem trece în mod responsabil, împreună, peste această pandemie. (…) Încă o dată, fac apel la colegii din Biroul Permanent, indiferent de orientarea politică, să sprijine acest demers al Partidului Social Democrat care este făcut exact în interesul cetățenilor și pentru controlul pandemiei. Domnul Vlad Voiculescu poate fi doar invitat, nu poate fi chemat, pentru că el nu are nicio calitate oficială în acest moment. Categoric va fi invitat să poată clarifica anumite lucruri. Mai întâi trebuie aprobată comisia”.

Rafila a confirmat că vor fi chemați și alți miniștri care au fost la putere pe timpul acestei pandemii. „Evident, toată lumea care a fost implicată direct va veni. Mi se pare firesc să răspundă în fața unei comisii parlamentare. Astfel de audieri nu fac decât să aducă încredere publicului. S-a creat confuzie. Scopul e să fie clarificate toate aspectele care sunt în dezbatere publică. Cu siguranță va fi chemat și Raed Arafat”, a adăugat medicul.

Întrebat ce ar putea fi schimbat pentru ca lucrurile să meargă într-o direcție normală în sistemul de sănătate, Rafila a spus: „Încă nu s-a înființat comisia și deja discutăm despre concluzii? Nu putem face speculații”.

„Trebuie să vedem metodologia, eu nu o cunosc în amănunt cum funcționează. Ambele platforme informatice sunt administrate de Ministerul Sănătății. După putem discuta despre cifre. O astfel de informație trebuie fundamentată, explicată și dacă există neconcordanțe trebuie aduse dovezi”.

Vlad Voiculescu: S-au raportat greșit morții de COVID. Există diferențe între cifrele raportate și cele reale

Vlad Voiculescu a anunţat, în cadrul conferinţei de presă de după demiterea sa, că s-au raportat greşit morţii de COVID. Fostul ministru al Sănătăţii spune că există diferenţe semnificative între cifrele raportate şi cele reale.

„Avem nevoie de adevăr și asta încercat Ministerul Sănătății prin transparentinzare, prin schimbarea criteriilor de carantină. Nici pandemia, nici sănătatea nu pot fi gestionate doar în spitale, dar este datoria noastră să prezentăm și să vedem cifrele reale, nu cifre inventate, nu cifre iluzorii.

Avem acum un ministru interimar al Sănătății, care nu știu cât timp are, dar sunt câteva lucruri la care lucram și pe care le investigam. Îl rog pe domnul ministru interimar, care ocupă și funcția de prim-ministru, să revadă metodologia de raportare a deceselor Covid-19. Nu aș vrea să arunc numere, însă investigația noastră ne arată că există diferențe semnificative între cifrele raportate și cifrele reale. Există o diferență între cifrele raportate în platforma Coronaform și cifrele primite de Ministerul Sănătății. Sunt mai puține decese și este o statistică care trebuie clarificată”, a spus Vlad Voiculescu.

 

 


loading...