Alexandru Rafila dă vina pe guvernanți pentru evoluția pandemiei: Se datorează abordărilor politice şi politicianiste. Există o paralizie decizională în această perioadă

Medicul Alexandru Rafila, deputat PSD și reprezentant al României la OMS, spune că aproape jumătate din decesele COVID din România s-au întregistrat după 1 ianuarie 2021. Guvernanţii au avut o abordare „politică şi politicianistă” în ceea ce priveşte gestionarea situaţiei create de criza sanitară, spune medicul.

24 aug. 2021, 09:02
Alexandru Rafila dă vina pe guvernanți pentru evoluția pandemiei: Se datorează abordărilor politice şi politicianiste. Există o paralizie decizională în această perioadă

„De ce nu există o politică de frânare, dacă vreţi, a creşterii, ci, dimpotrivă, o paralizie, dacă vreţi, decizională în această perioadă, mi-e foarte greu să înţeleg. De fapt, înţeleg. Sunt mizele politice, de popularitate, dar nu cred că sunt elemente serioase”, a declarat Alexandru Rafila.

Evoluția pandemiei se datorează abordărilor politice și politicianiste, a spus medicul, luni seara, la B1tv.

„Noi am avut cea mai mare mortalitate după cel de-al Doilea Război Mondial în lunile octombrie şi noiembrie, au avut loc alegerile la începutul lunii decembrie, iar numărul de decese după data de 1 ianuarie să ştiţi că a fost destul de important. Din totalul de 34.000 de decese înregistrate în România datorită acestei boli, 16.400 au fost înregistrate după data de 1 ianuarie. Deci, în mod evident, evoluţia pandemiei, consecinţele asupra sănătăţii populaţiei şi asupra mortalităţii din România se datorează, de foarte multe ori, abordărilor politice şi politicianiste în ceea ce priveşte această pandemie”, a afirmat Alexandru Rafila.

Rafila a vorbit şi despre „oportunitatea unor mari manifestări publice, fie că sunt congrese politice, fie că sunt alte tipuri de manifestări”.

„De ce nu există o politică de frânare, dacă vreţi, a creşterii, ci, dimpotrivă, o paralizie, dacă vreţi, decizională în această perioadă, mi-e foarte greu să înţeleg. De fapt, înţeleg. Sunt mizele politice, de popularitate, dar nu cred că sunt elemente serioase”, a adăugat parlamentarul.

Rafila a susţinut că nu este „foarte optimist apropos de revigorarea campaniei de vaccinare”. „Am o mare, mare nelămurire: de ce treimea aceea din populaţie care nu era decisă nu s-a vaccinat. (…) Ăsta cred că este, de fapt, eşecul major: să nu reuşeşti să convingi oameni care aveau nevoie de informaţii, de încredere, să transmiţi acest lucru, este total inexplicabil”.

Citiți și Alexandru Rafila, vești sumbre despre soarta românilor: „Peste o lună în România vor fi 4.000 de cazuri noi de COVID-19”

Citiți și EXCLUSIV. Alexandru Rafila, despre valul 4 al pandemiei: Trendul e crescător din luna iulie. Trebuie să luăm măsuri