EXCLUSIV. Alexandru Rafila, despre valul 4 al pandemiei: Trendul e crescător din luna iulie. Trebuie să luăm măsuri

Valul 4 al pandemiei deja vine cu o creștere semnificativă a numarului de cazuri. Spitalele se pregătesc pentru un nou val de îmbolnăviri, de data aceasta mult mai agresiv.

20 aug. 2021, 22:14
EXCLUSIV. Alexandru Rafila, despre valul 4 al pandemiei: Trendul e crescător din luna iulie. Trebuie să luăm măsuri

Profesorul Alexandru Rafila a vorbit în exclusivitate la România Tv despre ce ne va aștepta în toamnă și dacă se impun noi restricții.

Alexandru Rafila: „Trendul este crescător de la începutul lunii iulie”

„Trebuie să fim pregătiți pentru o eventuală creștere a numărului de cazuri de COVID. De această dată e important, spre deosebire de anul trecut, să existe spitale de boli infecțioase, iar dacă se vor organiza secții pentru pacienții infectați cu COVID în alte tipuri de spitale, acest lcuru să fie făcut separat încât și pacienții cu alte patologii să aibă acces la servicii medicale. Ați observat că accesul la servicii medicale, toata lumea a suferit din această cauză, mai ales pacienții cu boli cronice. Am avut o mortalitate excesivă în lunile octombrie și noiembrie, fără precedent după cel de-al Doilea Război Mondial”, a declarat Alexandru Rafila la România Tv.

„Trebuie să luăm măsuri. Sper să nu ne întoarcem la lockdown”

Ceea ce am observat, din nefericire, trendul acesta este permanent crescător, de la începutul lunii iulie. Și dacă la începutul lunii iulie aveam un număr de cazuri înregistrat într-o săptămână în jur de 250 – 300, acum am ajuns să avem 2.500 și probabil că săptămâna viitoare vom avea peste 3.500 de cazuri înregistrate într-o săptămână. Acest trend ascendent se manifestă și e o crestere, timp de șase săptămâni, de 10 ori a numărului de cazuri. Asta e realitatea. Nu trebuie să ne lase nepăsători, nu treuie să lăsăm ca lucrurile să se agraveze. Trebuie să luăm măsuri, din păcate, eu sper să nu ne mai întoarcem la lockdown pentru că acest lucru are un impact foarte mare.

Citiți și Cine şi de când va putea face a treia doză de vaccin anti-COVID. Explicaţiile lui Valeriu Gheorghiţă: „Cei care au făcut prima schemă cu Astra Zeneca vor primi un vaccin pe bază de ARN mesager”