Alexandru Rafila desființează proiectul pentru situații de urgență al lui Raed Arafat: „Nu este dintr-un film într-o țară europeană”

Alexandru Rafila a declarat în exclusivitate la România TV că proiectul lui Raed Arafat pentru gestionarea situațiilor de urgență nu ar fi unul funcțional.

13 sept. 2021, 21:42
Alexandru Rafila desființează proiectul pentru situații de urgență al lui Raed Arafat: „Nu este dintr-un film într-o țară europeană”

Alexandru Rafila

a criticat dur în direct la România TV, inițiativa lui Raed Arafat de a înființa Agenția Națională pentru Situații de Urgență.
Rafila a declarat că structura unei astfel de organzații este defectuoasă și nu ar putea niciodată să funcționeze eficient. Mai mult, medicul a precizat că acest proiect sfidează metodologia aplicată în țările europene.

„Mie mi se pare incredibil, am văzut și eu acolo menționat Institutul de Hematologie printre altele. Sângele reprezintă o problemă de siguranță națională, însă amestecul ăsta de impunere de restricții, criză a sângelui pentru transfuzii și decizii autoritariste nu este dintr-un film într-o țară europeană”, a afirmat Alexandru Rafila.

Raed Arafat vrea să înființeze Agenția Națională pentru Situații de Urgență

Avem documentul.

Este vorba de un proiect de ordonanță de urgență controversat prin care, practic, înțelegem că se dorește înființarea Agenției Naționale pentru Situații de Urgență. Ce ar însemna această agenție? Practic, ar funcționa ca un minister.

Sursele spun că acest plan ar fi de multă vreme în discuție, iar acum acest document s-ar afla la analiză în Guvern.  Prezentăm câteva pasaje care se regăsesc în proiectul de ordonanță de urgență:

-Art 6. (1) Preşedintele ANSU face parte din Consiliul Suprem de Apărare a Tării, în acest sens art. 5 (3) din legea nr.415 din 27 iunie 2002 se completeaza cu „şi preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Situaţii de Urgenţă”.

-Art 8. (1) Preşedintele ANSU, prin ordin, poate institui absolut excepţional, starea de urgenţă, în situaţii care necesita o reactie rapidă, precipitată sau în care este imposibilă adunarea autoritătilor competente, care pot declara uzual starea de urgenţă. Instituirea stării de urgenţă nu poate fi delegată.

-Art 9. (1) Membrii conducerii şi personalul ANSU nu vor solicita şi nici nu vor accepta instrucţiuni de orice natură de la nici o altă instituţie, organism sau autoritate în exercitarea atribuţiilor lor în temeiul legii.
(2) ANSU este singura autoritate în măsură să se pronunţe asupra considerentelor de oportunitate, evaluărilor şi analizelor calitative care stau la baza emiterii actelor sale.

-Art 11. (1) ANSU este condusă de un preşedinte cu rang de secretar de stat, numit prin decizie a Primului Ministru.
(2) Preşedintele ANSU este ordonator principal de credite.
(3)Preşedintele ANSU beneficiază de prevederile legii privind organizarea cabinetului demnitarului din administraţia publică centrală.
(4) Durata mandatului preşedintelui este de 5 ani, care poate înceta în următoarele situaţii: imposibilitatea exercitării mandatului pe o perioadă mai mare de 6 luni; demisie; condamnarea definitivă pentru săvârirea unei infracţiuni.

-(5) Amenzile contravenţionale plătite in termen de 120 de ore de la săvarsirea faptei sau in termen de 72 ore de la intocmirea procesului verbal constatator beneficiaza de reducere cu 50 % a cuantumului amenzii.
(6) Amenzile contravenţionale neplătite in termen de 60 zile de la data săvarsirii faptei se considera a fi neplătite cu rea credinţa. Fapta contraventionala coroborată cu reaua credintă in neplata amenzii contraventionale urcă in grad juridic fapta iniţială şi amenda contravenţională dupa trecerea celor 60 de zile, devine amendă penală cu aceeaşi valoare pecuniara şi cu termen
de plată conform legii, calculat din ziua urcării in grad juridic.

-b) Timorarea, agresarea verbală prin injurături, ameninţari, distragerea atenţiei agenţilor de urgenţe, luarea in derâdere sau in derizoriu a agenţilor de urgenţe sau a activităţii lor; solicitarea unei activităţi anume, a atenţiei sau de materiale de orice natură de la agenţii de urgenţe, se pedepseşte cu inchisoare de la 3 la 7 ani.

-A fost avizat de Consiliul Legislativ si de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării.