Alexandru Rafila, despre al doilea val de coronavirus: „Sper să nu fie în sezonul estival”

Președintele Societății Române de Microbiologie (SRM), Alexandru Rafila, a declarat joi seara, la „Marius Tucă Show”, că un al doilea val al epidemiei de COVID-19 va avea loc la iarnă, însă nu va mai avea aceeași intensitate. 

07 mai 2020, 20:04
Alexandru Rafila, despre al doilea val de coronavirus: „Sper să nu fie în sezonul estival”

„Sper să nu fie un val estival, (…) dar transmisibilitatea lui depinde de noi. Cel mai probabil, al doilea val va fi în iarnă, nu va mai fi de aceași intensitate, va fi un val mai redus”, a spus Rafila, la „Marius Tucă Show”.

Președintele SRM a mai spus că cel mai probabil „vom avea o vară liniștită”. „Dacă 90% din populație poartă masca, virusul dispare în 90 de zile. Era bine să fi avut obligativitatea purtării măștii”, a mai spus sursa citată.

Şeful Societăţii Române de Microbiologie, medicul Alexandru Rafila, afirmă că România este de căteva săptămâni într-o zonă de platou, având săptămânal 300 – 350 de cazuri, iar după sărbători nu a apărut o creştere alarmantă a numărului de cazuri. Rafila afirmă că data de 15 mai este, de fapt o convenţie, care reprezintă încheierea celei de-a doua peroade a stării de urgenţă, iar măsurile carese vor luavor deinde de fiecare comunitate. Alexandru Rafila a precizat că nu vor putea fi luate aceleaşi măsuri la Suceava ca şi la Harghita, la Suceava fiind 3.000 de cazuri, cele mai multe chiar în municipiu, în timp ce judeţul Harghita are 20 de cazuri de coronavirus.

Viorel Cataramă a mers în focar pentru a se infecta cu coronavirus: „Sunt acasă, izolat, nu intru în contact cu nicio persoană” 

Acesta a explicat că data de 15 mai este o convenţia care marchează încheierea stării de urgenţă. ”Măsurile trebuie luate şi punctual. Dacă avem un focar la Suceava, nu putem să avem aceeaşi abordare faţă de un judeţ…ca Harghita unde au 20 de cazuri. La Suceava am aproape 3.000. Pentru oricine cred că este farte clar că abordarea trebuie să fie diferită”, amai spus Rafila.

Acesta a expicat că, pe vară, se aşteaptă la mai puţine cazuri, dar la focare locale. ”Cred că în perioada care umează aceasta va fi una dintre priorităţi: identificarea rapidă a oricărui focar care se conturează şi intervenţia rapidă în acel focar. Acesta va fi modelul de intervenţie în timpul verii – un număr de cazuri relativ scăzut, dar cu anumite focare unde se transmite în comunitate”, a mai spus Alexandru Rafila.

Potrivit acestuia, capacitate de testare a României nu este deloc mică în momentul de fază, dar trebuie crescută.