Alexandru Rafila vorbeşte despre al doilea val de infectare cu coronavirus: Vaccinul nu va fi gata mai devreme de un an şi jumătate

Şeful Societăţii Române de Microbiologie, medicul Alexandru Rafila, a declarat la România TV faptul că vaccinul pentru coronavirus va putea fi disponibil abia după un an jumătate, dacă se măsoară din luna ianuarie. De asemenea, medicul susține că România se va confrunta cu valul doi de infectare cu coronavirus în sezonul rece.

RomaniaTV.net
27 apr. 2020, 16:49
Alexandru Rafila vorbeşte despre al doilea val de infectare cu coronavirus: Vaccinul nu va fi gata mai devreme de un an şi jumătate

Medicul susține că trebuie să ne concetrăm pe situația actuală. În prezent, România se încadrează la aproximativ 300 de cazuri de infectare cu coronavirus pe zi.

”Nu putem să sțim cum vor evolua lucrurile la toamnă, la iarnă. Ne concentrăm pe situația din acest moment. Putem face o medie, ne încadram cam la 300 de cazuri pe zi. Contactele dintre oameni va duce la sporirea cazurilor, eu sper ca acest lucru să nu se întâmple” , susține Alexandru Rafila.

Citește și: CORONAVIRUS. Alexandru Rafila: În 4 – 5 zile vom vedea dacă românii au respectat restricţiile de Paşte

De asemenea, Alexandru Rafila susține că abia pe 15 mai se va observa dacă România se află într-un trend descendent.

”Măsurile care urmează să fie luate de către Guvern vor duce într-o zonă în care putem reveni la normal. Pe 15 mai putem vedea dacă vom intra în trendul descendent. Până atunci nu o să putem avea o clarificare destul de mare încât să spunem că putem relaxa fără niciun fel de problemă măsurile. Toate măsurile sunt luate în scopul binelui populației” , a adăugat acesta.

În ceea ce privește al doilea val de infectare cu coronavirus, medicul a declarat că este posibil, în condițiile în care COVID-19 este o viroză respiratorie.

”Este una dintre posibilități. Virozele respiratorii au un trend ascendent în sezoanele reci, dacă comparăm cu gripă, am putea spune că ar putea duce la apariția unui nou val de infecție. Ideea este să fie cât mai lentă infectarea, deoarece nu aglomerezi sistemul de sănătate.Important este să îi tratăm pe cei care au simptome, pacienții cu cancer, dializă sau bătrânii din centrele de îngrijire” , a declarat Alexandru Rafila.

Conform medicului, vaccinul pentru coronavirus ar fi disponibil abia peste un an jumătate, dacă se calculează din momentul în care au fost confirmate primele cazuri de coronavirus, mai exact din luna ianuarie.

”Este o întrebare foarte grea, dar nu o să îl avem mai repede de un an și jumătate, sperăm să măsuram din luna ianuarie. Există proceduri foarte laborioase, care consumă timp. Necesită cel puțin trei faze de administrare la om. Trebuie să există o fabrică care să facă un miliard sau două miliarde de doze de vaccin” , a explicat medicul.

Din punctul de vedere al medicului, românii ar trebui să se axeze pe vacanțe în România, deoarece este mult mai sigur.

”Trebuie să vedem care este trendul epidemiologic. Nu trebuie să depindem de evoluția epidemiologică din altă țară. Opinia mea personală este că planificarea unui concendiu în România este mai sigură decât planificarea unui concendiu în altă țară” , susține Alexandru Rafila.