Alexandru Rafila, despre consumul de droguri: ”Sunt foarte îngrijorat de fenomenul pe care l-am observat în ultima vreme”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, s-a declarat joi îngrijorat de faptul că în ultima perioadă consumul de droguri și de alte stupefiante a luat amploare în rândul copiilor și tinerilor.

30 mart. 2023, 16:32
Alexandru Rafila, despre consumul de droguri: ”Sunt foarte îngrijorat de fenomenul pe care l-am observat în ultima vreme”
Alexandru Rafila, despre consumul de droguri

Alexandru Rafila, despre consumul de droguri. Ministrul Sănătății a spus că speră într-o abordare coordonată, a autorităţilor şi a societăţii în general pentru ca acest fenomen să fie adus sub control deoarece viața copiilor și tinerilor este în pericol.

Citește și Alexandru Rafila anunță o creștere a numărului de medici în România: ”Ne-a apropiat de media europeană”

Alexandru Rafila, despre consumul de droguri

”Există o agenţie specializată, Agenţia Naţională Antidrog, dar în mod evident, consumul de droguri şi de substanţe stupefiante afectează foarte serios viaţa, mai ales dacă discutăm de copii, de tineri. Aici cred că trebuie să fie un efort comun, nu numai al aceste agenţii, al ministerului Educaţiei, al Ministerului Sănătăţii, încât să avem campanii de conştientizare şi de informare atât pentru copii cât şi pentru părinţi”, a spus Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății a subliniat faptul că de cele mai multe ori societatea civilă tratează cu superficialitate acest subiect şi că sunt foarte mulți oameni care nu îşi dau seama de consecinţele consumului de droguri asupra copiilor.

”Eu personal sunt foarte îngrijorat de fenomenul pe care l-am observat în ultima vreme şi sper să avem o abordare coordonată, conjugată, a autorităţilor şi a societăţii în general pentru ca acest fenomen să fie adus sub control. Nu ne ocupăm, nu pot să dau detalii despre curricula de pregătire (..) am chiar un consilier personal care se ocupă de această problem, domnul doctor Gabriel Diacoonu, pot să ne furnizeze informaţii”, a mai spus Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila dă de pământ cu medicii care primesc șpagă

Alexandru Rafila dă de pământ cu medicii care primesc șpagă ca să își facă datoria. Ministrul Sănătății a catalogat drept drept „inacceptabil” şi „de netolerat” acest comportament al personalului medical și a transmis că pacienții își pot exprima recunoștința și în alte moduri.

Ministru Sănătății a vorbit despre scandalul dosarelor de șpagă din sistemul medical și a avut o reacție virulentă la adresa medicilor care primesc bunuri materiale pentru acordarea de servicii medicale.

Alexandru Rafila s-a declarat extrem de dezamăgit că în anul 2023 în spitalele din România încă se mai practică astfel de lucruri și a spus că pacienții  îşi pot exprima recunoştinţa faţă de medicii prin gesturi simbolice, oferind flori ori bomboane.

Mai mult, ministrul a susținut că e nevoie de o campanie pe acest subiect, atât în rândul pacienţilor, cât şi al angajaţilor din sistemul medical.

„Este absolut inacceptabil. Sunt foarte tranşant, pentru că eu, personal – şi nu are legătură cu calitatea mea de ministru, are legătură cu calitatea mea de medic şi de om – nu cred că există vreo justificare pentru personalul medical, medici, asistente medicale sau personal de îngrijire, care să pretindă un bun material sau bani în schimbul unui serviciu medical. Asta trebuie să fie categoric pentru toată lumea care lucrează în sistemul de sănătate, trebuie să fie regulă în mod evident. Nu putem şi nu avem niciun fel de motivaţie morală, etică, cum vreţi dumneavoastră, că nu vreau să intrăm în aspectele de natură penală (…) dar avem o conştiinţă, totuşi, şi avem o educaţie şi avem o responsabilitate ca oameni care lucrăm în sistemul de sănătate. Lucrul ăsta nu este acceptabil”, a afirmat Alexandru Rafila în emisiunea Insider Politic difuzată sâmbătă de Prima Tv.

Alexandru Rafila a vorbit și despre iniţiativa unor pacienți, care susțin că se simt „mai siguri” dacă oferă medicilor „atenţii”. El a subliniat că aceste atenții pot consta în flori sau o cutie de bomboane și că este de părere că societatea trebuie să „aibă curajul” să discute aceste aspecte.

„Această recunoştinţă a pacientului cred că trebuie să o discutăm public şi cred că trebuie o campanie de educaţie şi pentru populaţie, să înţeleagă că nu este nevoie de această recunoştinţă – că cea mai mare recunoştinţă pentru medic este faptul că pacientul tău s-a făcut bine şi este mulţumit de serviciile medicale pe care le-a primit – şi o campanie pentru personalul medical. Nu vreau să vin cu niciun fel de comparaţie cu alte domenii de activitate apropo de modul de legiferare a unei astfel de situaţii, dar probabil că se poate ajunge şi la aşa ceva într-un anumit moment”, a spus Rafila.

Citește și Alexandru Rafila: În această lună începem să semnăm toate contractele pentru cele 27 de obiective incluse în PNRR