Alexandru Rafila, despre depăşirea capacităţii la Terapie Intensivă: Nu poți să extinzi tratarea pacienţilor Covid în orice secţie ATI

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, a declarat că nu exclude revenirea la starea de urgenţă şi a lansat din nou un avertisment cu privire la depăşirea capacităţii secţiilor de Terapie Intensivă, în contextul în care numărul infecţiilor cu noul coronavirus a crescut din nou.

RomaniaTV.net
27 iul. 2020, 11:46
Alexandru Rafila, despre depăşirea capacităţii la Terapie Intensivă: Nu poți să extinzi tratarea pacienţilor Covid în orice secţie ATI

România e pe primele locuri în Uniunea Europeană la infectările cu COVID-19. Din cele 800 de paturi din secțiile ATI pentru Covid sunt deja ocupate 351, iar în București la “Matei Balș” și “Victor Babeș” nu mai e niciun loc liber, a precizat prof. Alexandru Rafila, într-un interviu acordat SpotMedia.ro.

Întrebat despre informaţiile contradictorii cu privire la capacitatea secţiilor de Terapie Intensivă, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie a explicat că „paturile ATI trebuie să deservească toate categoriile de pacienți pentru diferite probleme medicale”.

„Nu poți să extinzi tratarea pacienților Covid în orice secție ATI, deoarece trebuie create circuite separate, astfel încât să nu existe riscul infectării altor pacienți. În plus, e vorba despre personalul calificat, fără de care nu pot fi create sau extinse secțiile ATI. Iar specialiștii ATI sunt într-un număr destul de limitat”, a afirmat dr. Alexandru Rafila, conform sursei citate.

Prof. Rafila a menţionat că există aproape „800 de paturi ATI la nivel național pentru pacienții COVID, din care 351 sunt ocupate”.

„Dar să nu uitam că majoritatea cazurilor se concentrează în prezent în câteva județe din sud, Brașov și București, unde solicitarea e foarte mare.

La Institutul ”Matei Balș” sau la ”Victor Babeș” în București toate paturile ATI sunt ocupate, iar decizia de extindere a numărului de paturi în alte spitale presupune, cum spuneam, și existența personalului calificat, și asigurarea circuitelor separate, ceea ce nu e simplu”, a menţionat reprezentantul României la OMS.

Dr. Rafila a explicat că transferarea pacienţilor din secţiile ATI pline în altele cu locuri disponibile este „o soluţie limitată”.

„Dacă noi avem o creștere cu câteva zeci de cazuri de pacienți COVID internati la ATI/zi, în decurs de o lună putem discuta și de o mie de pacienți ATI, iar acești pacienți au nevoie de terapie intensivă timp de câteva săptămâni.

Deci cu 30-40 de cazuri ATI Covid /zi timp de o lună de zile ajungem la blocarea secțiilor ATI Covid, ceea ce pune în pericol și funcționarea celorlalte spitale care acordă asistență medicală pentru alte afecțiuni”, a explicat dr. Rafila.

Alexandru Rafila: „Sigur ne îndreptam către un vârf”

„Sigur ne îndreptam către un vârf și problema este unde va fi el, când va fi platoul și când va începe descreșterea, ceea ce se poate întâmpla doar dacă într-adevăr vom lua niște măsuri organizatorice și vom convinge populația că singura soluție pentru limitarea transmiterii ține de comportamentul individual și de respectarea măsurilor de protecție. Acestea sunt cele două tipuri de elemente de care depinde evoluția situației”, a spus dr. Rafila.

Despre riscul revenirii la starea de urgenţă în august sau septembrie

„Sigur că riscul există, sper să nu fie nevoie și măcar anumite zone din țară care nu sunt afectate sau sunt puțin afectate să le păstram funcționale, pentru că funcționarea economiei este esențială pentru sustenabilitatea sistemului de sănătate.

Eu sunt adeptul unor măsuri flexibile, adaptate contextului epidemiologic local. Intervenții localizate mi se par cu mult mai potrivite decât o măsură unică la nivel național care să blocheze activitățile economice și pe cele sociale.

În zonele unde nu avem cazuri sau sunt foarte puține, este esențială menținerea acestui status ca să ai resurse umane pentru realocare în caz de nevoie și să ai capacitate de tratament al pacienților infectați Covid din zonele grav afectate”, a afirmat prof. Alexandru Rafila, conform SpotMedia.ro.

BILANŢ coronavirus 27 iulie România. 1.104 cazuri noi de COVID-19 din 7.574 de teste. 353 de pacienţi sunt internaţi la ATI