Alexandru Rafila, despre procesul intentat României, Ungariei și Poloniei de Pfizer: Îmi se pare absolut nefiresc ca o companie farmaceutică să arunce în aer credibilitatea vaccinării, în general”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că dacă România nu ar fi reuşit să vândă o parte dintre vaccinurile anti-COVID suma pentru care compania Pfizer ar fi chemat România în judecată ar fi fost de 700 de milioane de euro, nu de 550 de milioane, aşa cum se întâmplă.

29 ian. 2024, 09:00
Alexandru Rafila, despre procesul intentat României, Ungariei și Poloniei de Pfizer: Îmi se pare absolut nefiresc ca o companie farmaceutică să arunce în aer credibilitatea vaccinării, în general”

Alexandru Rafila este de părere că acest proces poate amplifica reacţia populaţiei împotriva ideii de vaccinare.

”Noi avem câteva elemente obiective: e, în momentul de faţă, o cercetare penală în desfăşurare, sunt patru persoane urmărite penal, una dintre ele este domnul Cîţu. Prin memorandum, în anul 2021, Guvernul României a solicitat alocarea unei cantităţi de 39 de milioane de doze, pentru doi ani, 2022 şi 2023, iar această cantitate, din care noi am vândut circa 7 milioane de doze din cantitatea iniţial comandată, am putut să facem acest lucru doar în momentul în care am emis un document administrativ care se referea la această cantitate, dar ca să putem să le vindem Germaniei şi Ungariei a trebuit să facem un document de natură administrativă în baza angajamentului României care a devenit obligatoriu, a fost un termen de cinci zile în care Guvernul putea să opteze da sau nu pentru această cantitate de 39 de milioane de doze.

Rafila, despre candidatura la preşedinţie: Nu a fost niciodată o preocupare sau o intenţie a mea
Dacă nu mă înşel, în luna mai a anului 2021 şi în baza acelui memorandum România a devenit, practic, obligată pentru următorii doi ani să achiziţioneze această cantitate foarte mare şi eu cred că noi am acţionat responsabil, încercând să vindem cât mai multe din vaccinurile acestea care reprezentau obligaţie de plată, pentru că dacă nu le vindeam, suma despre care se discută în procesul cu compania Pfizer nu ar fi fost de 550 de milioane de euro ci ar fi fost de 700 de milioane de euro, pentru că ar fi fost mai multe doze decât cele pe care noi am reuşit să le vindem”, a afirmat Alexandru Rafila, duminică seară, la Antena 3.

Ministrul a ţinut să precizeze că România a vândut „cât a putut”, după care a încercat să doneze vaccinurile, dar nu au existat ţări care să vrea să le primească.

Rafila spune că a pus la dispoziţia DNA toate documentele legate de achiziţiile de vaccin anti-COVID. El mai spune că procesul intentat de Pfizer se va desfăşura în limba franceză, iar firma de avocatură care va reprezenta România va trebui să cunoască foarte bine legislaţia din Belgia. Rafila adaugă că România a discutat cu un alt stat state aflat în aceeaşi situaţie, Polonia, despre o eventuală „reprezentare comună” sau despre o colaborare a echipelor de avocaţi pentru procesul intentat de Pfizer şi BioNTech.

”Eu bănuiesc că compania Pfizer să cumpănească bine în cazul acestui proces pentru că mie, cel puţin, ca om de sănătate publică, mi se pare absolut nefiresc ca o companie farmaceutică să arunce în aer credibilitatea vaccinării, în general, nu mă refer la vaccinarea COVID. (…) Mie îmi pare rău că se pot risipi bani publici foarte mulţi, pe nu are rost să anticipăm, sume mari de bani pentru ceva care nu este utilizat, sau nu poate fi utilizat, atunci va fi o reacţie care va amplifica respingerea vaccinării în general”, mai spune Alexandru Rafila.

Rafila anunță că România a primit de la Moderna vaccinuri adaptate ultimelor tulpini Covid

„Moderna a avut o atitudine foarte corectă, ne-au trimis dozele pentru un avans plătit de domnul Voiculescu (fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu – n.r.) în anul 2021. Nu trimiseseră dozele, le-au trimis acum, în luna decembrie. 1,2 milioane de doze, e bine că le-au trimis acuma, pentru că e vorba de formula nouă a vaccinului şi, cine doreşte, noi am distribuit medicilor de familie , dacă există doritori să se vaccineze să poată să o facă cu cea mai nouă formulă disponibilă”, a declarat Alexandru Rafila duminică seară, la Antena 3.

Acesta a precizat că, în acest fel, cei de la compania Moderna „au încheiat, practic, orice fel de litigiu comercial” cu România, fără a avea pretenţii de continuare a contractului sau în ceea ce priveşte un litigiu în justiţie.

Citește și: Salarii 2024. Guvernul nu mai creşte lefurile haotic: „Majorările vor ţine cont de criterii de performanţă”