Alexandru Rafila, despre şcoala online: „Această generaţie de copii poate fi traumatizată”. Ce spune profesorul despre valul 4 al pandemiei

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi senator PSD, a declarat duminică, la Prima TV, că va exista o nouă creştere a numărului de infecţii de coronavirus în România.

04 iul. 2021, 11:16
Alexandru Rafila, despre şcoala online: „Această generaţie de copii poate fi traumatizată”. Ce spune profesorul despre valul 4 al pandemiei

Alexandru Rafila consideră că, în ciuda numărului scăzut de noi infecţii cu coronavirus, în perioada următoare vom avea parte de o creştere a numărului de cazuri. „De curând a existat o informare la nivelul Uniunii Europene, de schimbare a trendului… După 10 săptămâni de scădere avem o crestere. Nu ştiu dacă vine valul 4 al pandemiei, important este ca această creştere a numărului de infecţii să fie controlată”, a declarat Alexandru Rafila, la Prima TV.

Profesorul Rafila crede că declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis şi premierului Florin Cîţu, cum că pandemia a fost învinsă sau campania de vaccinare a fost un succes nu au fost inspirate, ca mesaje pentru români.

Citeşte şi Alexandru Rafila nu exclude candidatura la cea mai înaltă funcţie în stat: „Nu trebuie să fie o dorință care să exacerbeze ambițiile personale”

El subliniază că România a ajuns pe penultimul loc la vaccinare în UE şi „nu este cazul să transmitem mesaje victorioase acolo unde nu este cazul”.

Alexandru Rafila consideră că este esenţial ca în toamnă şcolile să se redeschidă fizic, subliniind pericolele dezvolate după mai bine de un an de şcoală online. „Lucrul care mă preocupă cel mai mult şi sunt deja studii în piaţă, Salvaţi Copiii a făcut o treabă foarte bună, cum face de obicei şi au pus la dispoziţie un astfel de studiu, arată că foarte multe probleme, tulburările de adaptare, tulburările de integrare în colectivitate care s-au dezvoltat în această perioadă datorită închiderii şcolilor şi lipsei interacţiunii cu alţi copii sau cu cadrele didactice, au afectat foarte serios această generaţie, care poate să fie traumatizată.

Lucrul ăsta s-a discutat extrem de puţin şi cred că se şi face foarte puţin, discutăm de ore remediale, sunt de acord cu chestiunea asta, dar cred că ar trebui foarte serios adoptată o politică care să ducă la popularea şcolilor cu psihologi, care să stea de vorbă cu copiii , să vadă ce nevoi au, cum se pot compensa anumite lucruri care s-au întâmplat în perioada închiderii şcolilor„, spune profesorul Rafila, cu privire la copiii care au învăţat de acasă în ultimul an.

Citeşte şi Alexandru Rafila: Varianta indiană a coronavirusului ar putea avea transmitere comunitară din toamnă

Întrebat dacă va fi necesară administrarea unei a treia doze de vaccin anti-Covid, profesorul Rafila a spus: „Probabil că pentru cei care au trecut prin boală e mai puţin necesară vaccinarea cu a treia doză de vaccin„.

De asemenea, Rafila a răspuns şi la întrebarea dacă cei care au trecut prin COVID, dar nu s-au vaccinat, considerând că au imunitate naturală, se pot infecta cu tulpina indiană. “Da. Sunt două elemente aici. O dată imunitatea după boală variază între trei şi şase luni, aţi văzut că şi anumite facilităţi care pot fi făcute pentru persoana care a trecut prin boală nu depăşesc 180 de zil,e chiar şi noul certificat verde european nu este dincolo de 180 de zile. Eu personal vă spun că am trecut prin infecţie în luna decembrie, mi-am şi dozat anticorpii, am văzut câ încep să scadă.

La trei luni după infecţie m-am vaccinat, nu am aşteptat foarte mult să văd până unde scad şi m-am vaccinat, acum am un titru bun de anticorpi şi am citit chiar de curând articole care demonstrează că o persoană care şi-a făcut două doze de vaccin după infecţie s-ar putea să aibă o imunitate durabilă toată viaţa. (…) Dacă ar fi nevoie să ne vaccinăm cu a treia doză sau nu, adică pentru cei care deja au trecut prin boală, e mai puţin probabil să fie necesar”, a spus Rafila.

El a menţionat că în cazul persoanelor vaccinate, chiar şi în cazul unei infectări cu o tulpină nouă, sunt evitate formele grave de boală şi decesele. “Evităm decesele, evităm formele grave şi cele care necesită spitalizare şi în bună măsură evităm infecţia şi implicit scădem şi posibilitatea de transmitere foarte mult. Sunt discuţii, domnule, de ce să mă vaccinez dacă oricum transmit infecţia? Da, dar una este să transmită zece persoane din zece şi altceva să transmită o persoană din zece. Este în mod evident o dificultate foarte mare în a transmite infecţia din partea persoanelor vaccinate, nu o excludem, dar este mult mai mic”, a mai spus Rafila.