Val de viroze respiratorii la copii. Ministerul Sănătăţii anunţă deschiderea a 59 de centre de evaluare care asigură asistenţa medicală

Spitalele de copii sunt pline, iar medicii nu mai fac față. Părinții sunt revoltați că așteaptă ore întregi la urgență până să le fie consultați copiii. Pentru că medicii din spitale sunt depăşiţi de numărul mare de pacienţi care se prezintă zilnic la camerele de gardă, Ministerul Sănătăţii a anunţat deschiderea a 59 de centre de evaluare care asigură asistenţa medicală.

08 dec. 2022, 12:22
Val de viroze respiratorii la copii. Ministerul Sănătăţii anunţă deschiderea a 59 de centre de evaluare care asigură asistenţa medicală

Ministerul Sănătăţii a anunţat, joi, deschiderea a 59 de centre de evaluare care asigură asistenţa medicală pediatrică în cazul virozelor respiratorii şi a precizat care este procedura care trebuie aplicată, astfel încât să fie degrevate serviciile de Urgenţă, iar timpul de aşteptare să fie redus.

„Au fost înfiinţate centre de evaluare care asigură asistenţa medicală pediatrică în cazul virozelor respiratorii, pentru a uşura accesul la asistenţă medicală pentru copii şi pentru a reduce aglomeraţia şi timpul de aşteptare în Unităţile de Primiri Urgenţe. Pentru aceasta, a fost modificat ordinul ministrului Sănătăţii nr. 1.513/2020”, a transmis, joi, Ministerul Sănătăţii.

Citeşte şi: Val de viroze agresive la copii în toată România. Medic: „Nu mai sunt locuri la ATI. Facem triaj ca pe front”

La nivel naţional, sunt pregătite 59 de unităţi ambulatorii pentru copii, cu circuite separate.

„Copiii care au simptome de viroza respiratorie vor fi evaluaţi clinic de către medicul de familie şi, după caz, clinic, imagistic şi biologic de medicii specialişti din centrele de evaluare. Acestea au spaţii special destinate, cu circuite funcţionale corespunzătoare. Copiii a căror simptomatologie persistă mai mult de 3-5 zile sau cei la care se agravează sub tratamentul deja administrat vor fi îndrumaţi de medicul de familie către centrele de evaluare pediatrică”, a mai transmis ministerul.

Potrivit instituţiei, copiii cu simptomatologie severă sau cei cu factori de risc vor fi direcţionaţi de medicul de familie sau din centrele de evaluare către spital (UPU/CPU).

Citeşte şi: Covid, gripă, bronşiolită: o „triplă epidemie” fără precedent, cu evoluţie incertă, îngrijorează specialiştii

Evaluarea clinică a pacientului pediatric se va realiza în conformitate cu Ghidul  ”Insuficienţa respiratorie acută la sugar – evaluare şi tratament imediat”, aprobat de Comisia de Pediatrie a Ministerului Sănătăţii.

Iată lista centrelor este publicată pe pagina web a Ministerului Sănătăţii şi a direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti

LISTA-NAȚIONALĂ-A-CENTRELOR-DE-EVALUARE-PEDIATRICA-VIROZE