Alexandru Rafila, despre șpaga din spitale: ”Pacienţii să înţeleagă că nu trebuie să ofere niciun fel de beneficii personalului medical”

Corpul de Control al Ministerului Sănătății a organizat în ultimele săptămâni mai multe acțiuni de combatere și prevenire a actelor de corupție din spitalele din România. Această acțiune a venit la scurt timp după ce foarte mulți medici din țară au fost implicați în dosare de luare de mită.

02 mart. 2023, 16:36
Alexandru Rafila, despre șpaga din spitale: ”Pacienţii să înţeleagă că nu trebuie să ofere niciun fel de beneficii personalului medical”
Alexandru Rafila, despre șpaga din spitale

Alexandru Rafila, despre șpaga din spitale. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că aceste obiceiuri care se practică de ani de zile în spitalele de la noi nu o să dispară dintr-o dată, iar pacienţii trebuie să înţeleagă că nu sunt obligați să ofere niciun fel de beneficiu material personalului medical.

Citește și Barometrul vizibilităţii miniştrilor: cel mai mult a urcat în top Rafila, iar cele mai mari căderi le-au avut Aurescu, Virgil Popescu şi Grindeanu

Alexandru Rafila, despre șpaga din spitale

În ultimele săptămâni, Corpul de Control al Ministrului Sănătăţii a organizat mai multe activităţi de combatere și prevenire a corpuției din spitale la care au participat managerii unităţilor sanitare, directorii executivi ai Direcţiilor de Sănătate Publică Judeţene, respectiv, a municipiului Bucureşti şi managerii Serviciilor de Ambulanţă Publică.

Conform unui comunicat al Ministerului Sănătăţii, în cadrul acestor acțiuni au  fost prezentate informaţii legate de modalităţile de prevenire a actelor de corupţie, de încălcare a eticii profesionale şi a integrităţii, reducerea vulnerabilităţilor şi riscurilor de corupţie. Au fost abordate teme care au vizat consolidarea cunoştinţelor privind starea de incompatibilitate şi a conflictelor de interese a personalului din sistemul sanitar.

Aceste prezentări au fost susţinute de reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Integritate, Direcţiei Generale Anticorupţie din Ministerul Afacerilor Interne şi din Ministerul Justiţiei, precum şi de specialişti ai societăţii civile şi mediului de afaceri.

„Este încă o problemă la care trebuie să lucrăm toţi, cea legată de mentalităţi vechi. Obiceiurile acestea nu dispar dintr-o dată, dar se pot reduce treptat prin informare şi educare. Pacienţii trebuie să înţeleagă că nu trebuie să ofere niciun fel de beneficii materiale personalului medical ca să obţină serviciile medicale de care au nevoie”, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Ministerul Sănătății a transmis că activitățile de prevenire a corupției vor avea un caracter permanent, urmând a fi organizate sesiuni de informare și instruire și pentru alte categorii de personal din sistemul sanitar.

Mai mult, reprezentanții instituției au subliniat că  solicitarea sau oferirea de bani, bunuri sau alte foloase pentru un act medical constituie o faptă de natură penală.

Citește și Rafila, reacție în cazul stenturilor luate de la morți și reimplantate unor pacienți: Prin tot ce a făcut Ministerul Sănătății în ultimul an a demonstrat că nu tolerează faptele de corupție