Alexandru Rafila, explicaţie uluitoare pentru medicii-şpăgari. „E la fel ca un drog la care nu poţi să renunţi!”

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, a declarat că are "toleranţă zero" faţă de cazurile în care medici primesc mită sau alte foloase necuvenite de la pacienţi.

21 ian. 2023, 09:45
Alexandru Rafila, explicaţie uluitoare pentru medicii-şpăgari. „E la fel ca un drog la care nu poţi să renunţi!”
Alexandru Rafila, despre medicii-şpăgari. "E la fel ca un drog la care nu poţi să renunţi!"

Alexandru Rafila, despre medicii-şpăgari. Ministrul Sănătăţii s-a referit la cazul şefei Secţiei de Oncologie de la Spitalul Judeţean Suceava, Anca Ababneh Dumitrovici, reţinută în urma unui flagrant organizat de poliţişti şi procurori, pentru luare de mită. Aceasta a primit în mod repetat de la pacienţii blonavi de cancer sau de la apropiaţii acestora sume cuprinse între 50 de lei şi 50 de euro, dar şi diverse produse alimentare, între care miere, caşcaval şi brânză, afirmă procurorii.

Citeşte şi: Medic celebru de la Spitalul Militar, prins cu bani şi bijuterii de 300.000 de euro în birou! Ce şpagă cerea pentru o operaţie

Alexandru Rafila a declarat la Digi24 că veniturile medicilor au fost mărite considerabil începând din 2019, astfel că nu tolerează cazurile în care medicii iau mită: „Faptul că, în anul 2019, s-a mărit consistent venitul personalului medical, în special al medicilor, ar trebui să constitue element stimulativ ca să evităm astfel de situaţii. Avem toleranţă zero pentru luare de mită, pentru că despre asta discutăm. Condiţionarea actului medical, mai ales pentru pacineţii cu boli deosebit de serioase, cum sunt paccineţii oncologici, mie mi se pare greu de înţeles ca şi mecanism de gândire şi mecanism comportamental. Nu putem să acceptăm acest lucru!”.

Citeşte şi: Un reputat medic chirurg, fost director de spital în Timişoara, ridicat de poliţişti şi procurori pentru luare de mită

„Cred că e o problemă complexă care ţine mai degrabă de o anumită obişnuinţă de care oamenii nu se pot detaşa. Cred că e la fel ca un drog la care nu poţi să renunţi. Sigur, nu am cum să ştiu situaţia. Era un palier larg de foloase necuvenite. Nu ştiu dacă pretindea sau doar primea aceste foloase necuvenite. Oamenii merg la spital ca să îşi trateze boala, nu ca să facă astfel de fapte reprobabile”, a mai spus ministrul Sănătăţii.