Alexandru Rafila: „Domnul Raed Arafat coordonează o zonă care nu are legătură cu sănătatea publică, ci cu gestionarea dezastrelor/Nu candidez la primărie, nu mă pricep la administraţie publică”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a aruncat marţi noi săgeţi către şeful ISU, Raed Arafat, despre care spune că se ocupă cu gestionarea dezastrelor, iar hiperdezvoltarea si hiperfinanţarea acestui sistem duce la subfinanţarea sistemului medical.

28 iun. 2022, 21:30
Alexandru Rafila: „Domnul Raed Arafat coordonează o zonă care nu are legătură cu sănătatea publică, ci cu gestionarea dezastrelor/Nu candidez la primărie, nu mă pricep la administraţie publică”

Alexandru Rafila a spus marţi, într-o emisiune televizată, că sistemul de sănătate trebuie dezvoltat prin construcţia şi operaţionalizarea mai multor policlinici, care ar diminua mult din presiunea pe sistemul de medicină de urgenţă, la care apelează mulţi români, pentru că nu au soluţii alternative.

„Domnul Raed Arafat este o persoana care pentru un timp mai lung sau mai scurt gestioneaza o zona care nu este de sanatate, ci de interventie in caz de catastrofa. Nu are rost sa extrapolam asta in cazul nevoilor generale ale oamenilor. Serviciile de sanatate trebuie sa fie disponibile, nu trebuie sa hiperdezvoltam alte zone, care nu tin de sanatatea generala a romanilor. Avem dezbateri in care ne punem intrebari si raspundem singuri la ele. Nu asa se face, ci oamenii trebuie sa inteleaga, trebuie sa imbunatatim accesul la sanatate, iar eu simt aceasta responsabilitate. Trebuie dezvoltat tratamentul ambulatoriu, trebuie policlinici, adica ambulatorii de specialitate. Aici avem in PNRR 30 de policlinici, sunt in programul de guvernare. Dar atentie, partea aceasta trebuie legata si de ce am spus apropos de resursele umane, pentru ca acolo trebuie sa lucreze si oameni. Mai trebuie dezvoltat sistemul de telemedicina. Apoi vorbim de inteligenta artificiala. AIci, prin big data, o colectare de date la scara mare, un sistem poate prevedea eventuale probleme de sanatate, astfel incat sa facem preventie la scara larga. Dar trebuie sa fim atenti la tentatia depersonalizarii medicinei.

Avem o problema si pe zona de medicina de familie, unde majoritatea medicilor sunt trecuti de 50 de ani, multi de 60 de ani. Aici trebuie vazut cum oferim incentive, cum ii facem sa ramana. In Franta sunt peste 6.000 de medici de familie romani. Dar au casa, au tot felul de avantaje. Lucram la Ministerul Sanatatii, intr-un grup de lucru, pentru a gasi solutii la aceste probleme.”, a spus Rafila la Marius Tucă Show.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu: „Trebuie venită cu impozitare de peste 90% a pensiilor speciale. A venit momentul adevărului”

În ce priveşte o eventuală carieră politică la vârf, Alexandru Rafila a precizat că nu ia în calcul o candidatură la Primăria Capitalei, dar în cazul alegerilor prezidenţiale s-a rezumat la a spune că nu este momentul să poarte această discuţie.

„Eu nu sunt la concurenta cu nimeni. Eu multumesc oamenilor pentru incredere, probabil si pentru stilul meu mai direct, pentru ca nu mint. Eu fac politica Ministerului Sanatatii. As vrea sa fac niste clarificari, pentru ca am vazut niste intoxicari la un anumit post TV, care spuneau ca vreau sa preiau PSD Bucuresti. A doua zi am fost infierat de niste oameni care in loc de argumente au folosit calomnii. Inteleg ca vina mea era ca nu am participat acolo la o emisiune sau doua. Eu am tentatia sa particip la o cursa electorala legata de primaria capitalei, dintr-un motiv foarte simplu, ca nu ma pricep la administratie locala. De ce sa ma duc unde nu ma pricep? Pana la alegerile prezidentiale mai sunt doi ani, nu trebuie sa ne pronuntam acum. Ca sa existe o competitie interna, trebuie sa te inscrii in competitie. Exista mute persoane calificate in PSD. Domnul Grindeanu, doamna Firea, domnul Geoana, domnul Ciolacu, in calitate de presedinte al partidului. Eu nu am astfel de ambitii, cred ca e mai important sa rezolv cateva probleme din sanatate, decat sa discutam probleme din acestea care nu sunt importante acum.”, a încheiat Alexandru Rafila.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu admiră un ministru din PNL: „M-am înscris în fan clubul său” (VIDEO)