Alexandru Rafila: „Două vaccinuri împotriva COVID-19 vor fi autorizate pe 25 şi 27 decembrie”

Reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că vaccinul contra COVID-19 al Pfizer va fi autorizat pe 25 decembrie, iar cel realizat de Moderna pe 27 decembrie.

05 dec. 2020, 11:04
Alexandru Rafila: „Două vaccinuri împotriva COVID-19 vor fi autorizate pe 25 şi 27 decembrie”

Alexandru Rafila a vorbit despre vaccinul anti-COVID care ar putea limita răspândirea pandemiei.

„Din informațiile pe care le am, cele două vaccinuri care se bazează pe tehnologia ARN mesager vor fi autorizate până la sfârșitul anului, mai exact pe data de 25 decembrie vaccinul de la Pfizer și pe 27 decembrie vaccinul de la Moderna După ce Agenția Europeană pentru Medicamente – EMA va autoriza vaccinul, acesta va putea ajunge în statele membre UE.

Oricum disponibil va fi probabil într-o primă etapă vaccinul de la Pfizer, pentru că există deja un contract semnat pentru statele din Uniunea Euroneană. Vaccinul de la Moderna, care are avantajul unor condiții mai ușoare de manipulare și de conservare, probabil că abia anul viitor va ajunge și în Uniunea Europeană, pentru că este rezervat inițial pentru piața SUA”, a explicat Alexandru Rafila, conform Republica.

Citeşte şi: Norvegia va folosi trei vaccinuri pentru a stopa pandemia de COVID-19, de la începutul anului 2021

Medicul Alexandru Rafila a explicat că primele doze ar putea ajunge în România în luna ianuarie.

„Probabil că primele cantități vor putea să vină în România de la începutul lunii ianuarie anul viitor”, a mai spus Rafila, conform sursei citate.

Coordonatorul Campaniei de vaccinare anti-covid în România a prezentat, vineri, strategia naţională de vaccinare. Acesta a dezvăluit cine sunt românii care au prioritate la imunizare.

Valeriu Gheorghiţă a spus în cadrul prezentării Strategiei Naţionale de vaccinare că românii care au prioritate la imunizare sunt cei care lucrează în domeniul medical. De asemenea, acesta a precizat că vaccinarea este voluntară şi nu obligatorie.

Citeşte şi: Etapele imunizării românilor. Cine are prioritate la vaccinarea anti-covid

România are o strategie de vaccinare împotriva COVID-19, aprobată în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) din 3 decembrie, şi aşteaptă, în ianuarie 2021, autorizarea vaccinurilor şi distribuirea lor de către Uniunea Europenă (UE).

Citeşte şi: Un secretar de stat, despre strategia anti-Covid a României: Pentru a controla pandemia, trebuie să se vaccineze aproximativ 13 milioane de români”