Un secretar de stat, despre strategia anti-Covid a României: Pentru a controla pandemia, trebuie să se vaccineze aproximativ 13 milioane de români”

România are o strategie de vaccinare împotriva COVID-19, aprobată în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) din 3 decembrie, şi aşteaptă, în ianuarie 2021, autorizarea vaccinurilor şi distribuirea lor de către Uniunea Europenă (UE).

04 dec. 2020, 11:33
Un secretar de stat, despre strategia anti-Covid a României: Pentru a controla pandemia, trebuie să se vaccineze aproximativ 13 milioane de români”

Secretarul de stat în Ministerul Săntăţii, Andrei Baciu, a declarat într-un interviu pentru Adevărul, legat de strategia anti-Covid a României, că tranşele de doze de vaccin vor fi distribuite de UE fiecărui stat membru în funcţie de procentul de populaţie şi că României îi vor reveni 4,3% din vaccinuri.

Întrebat câte doze de vaccin anti-Covid vor ajunge în România, secretarul de stat a răspuns: „Conform datelor furnizare de Uniunea Europeană, toate tranşele de doze de vaccin vor fi distribuite în mod procentual fiecărui stat membru, în funcţie de procentul de populaţie, României revenindu-i 4,3%. Important este să se ajungă la o cifră de 60-70% de imunitate colectivă pentru a transforma acest fenomen pandemic într-unul controlabil, iar pentru a ajunge la un asemenea procent, trebuie vaccinate aproximativ 13 milioane de persoane în România.

Cum a menţionat şi preşedintele Klaus Iohannis, se preconizează că la începutul anului următor vor fi autorizate vaccinurile, iar România va începe campania de vaccinare imediat. Conform calendarului aflat în lucru, în etapa întâi, ce va avea loc în luna ianuarie, vor fi vaccinaţi lucrătorii din domeniile sănătăţii şi social, din sistemul public şi privat. In etapa a doua, va fi vaccinata populaţia la risc, adica adulţi cu vârsta peste 65 de ani si persoanele aflate în evidenţă cu boli cronice, indiferent de vârstă.

De asemenea, vor fi vaccinaţi în aceasta etapa lucrătorii care desfăşoară activităţi în domenii-cheie, esenţiale, respectiv personalul cheie pentru funcţionarea instituţiilor statului, personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranţei naţionale şi a autorităţii judecătoreşti si personalul din sectorul economic vital. In etapa a treia, care va avea loc undeva în primăvară, va fi vaccinată marea majoritate a populaţiei. Toate etapele si categoriile de populatie sunt detaliate in strategia nationala de vaccinare aprobata de CSAT”.

Citeşte şi Cum arată primul centru de vaccinare anti-COVID din România

Strategia anti-Covid a României. Referitor la riscurile vaccinării, acesta a spus: „Este foarte important ca românii să înţeleagă faptul că, în momentul în care un vaccin este aprobat de instituţiile de specialitate din Marea Britanie, Uniunea Europeană şi SUA, acest vaccin este sigur. Pentru a veni în sprijinul oamenilor, avem un grup de experţi în comunicare care vor defini comunicarea pentru fiecare tip de vaccin, iar aceste informaţii oficiale vor putea fi regăsite pe site-ul www.vaccinare-covid.gov.ro (site dinamic, video-uri, animaţii, infografice, top informaţii sigure, top informaţii înşelătoare, rubrica “Doza de claritate” care demontează profesionist, sobru, informaţiile înşelătoare, posibil dăunătoare, care circulă în spaţiul public), pe canalul de YouTube RO Vaccinare, precum şi pe reţele de social media, din dorinţa de a acoperi cât mai bine toate canalele de comunicare utilizate de românii de toate vârstele.

Situaţia de moment ne arată dorinţa crescută a personalului medical aflat în prima linie de luptă anti-COVID de a se vaccina, respectiv peste 80%. La Institutul Marius Nasta rata de solicitari este chiar de 95%. Apariţia vaccinului este, fără îndoială, cea mai bună veste în contextul pandemiei, imunizarea colectivă a 60-70% din populaţia României fiind ceea ce ne va conduce către încheierea pandemiei, către recăpătarea dimensiunii normale a vieţii personale, profesionale şi sociale, fără anxietăţi şi restricţii.

Sigur că întrebări, polemici sau ezitări vor apărea, însă am toată încrederea în determinarea colectivă a societăţii româneşti de a încheia acest capitol dureros, pentru care omenirea nu era pregătită, mai ales în plan emoţional. Reafirm cu toată responsabilitatea şi convingerea faptul că siguranţa vaccinării are întâietate în faţa oricăror altor considerente. Rapiditatea cu care s-a descoperit acest vaccin şi rapiditatea cu care ne propunem să îl distribuim, pentru a reintra în normalitate, nu înseamnă nici un fel de rabat de la siguranţă şi de la calitate.

Aşadar, vaccinul este sigur, gratuit, iar vaccinarea este voluntară„.

Strategia anti-Covid a României, aprobată în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) din 3 decembrie