Alexandru Rafila: După alegeri s-ar putea să asistăm la măsuri mult mai severe

Alexandru Rafila atrage atenţia că în ultima săptămână a scăzut numărul de teste pentru depistarea coronavirusului, iar consecinţa acestui lucru s-ar putea să aibă un răsunt foarte mare în săptămânile următoare.

01 dec. 2020, 19:29
Alexandru Rafila: După alegeri s-ar putea să asistăm la măsuri mult mai severe

Alexandru Rafila avertizează că după alegeri ar putea fi impuse măsuri mult mai severe.  Acesta a precizat că restricţiile sunt cerute de situaţia epidemiologică.

„Multi dintre cei care au negat existenta virusului s-au imbolnavit, unii au si murit. Măsurile sunt cerute de situatia epidemiologica, cei care spun ca nu introduc oi măsuri se hazardează. În ultima saptamana s-a testat extrem de putin. Consecinta s-ar putea sa aiba un rasunet foarte mare in saptamanile urmatoare. Azi am avut 200 de decese, in conditiile in care au fost raportate mai putine cazuri. Undeva, ceva, nu se leaga. Daca nu-i identificam pe cei infectati , consecintele vor fi grave.

Daca in aceasta perioada nu facem ce trebuie, dupa alegeri s-ar putea sa asistam la masuri mult mai severe”, a spus Alexandru Rafila la România Tv.

Citeşte şi Alexandru Rafila a făcut anunţul: Nu aş merge la pelerinaj!

Alexandru Rafila: „Numărul de teste COVID a început să scadă de la o zi la alta. E anormal. Undeva există un blocaj”

Numărul de teste de COVID a scăzut cu 20% de la o zi la alta, atrage atenția Alexandru Rafila, care susține că există un blocaj în zona Direcțiilor de Sănătate Publică.

„Am ajuns în acest al doilea val al pandemiei, în care numărăm peste 10.000 de cazuri pe zi și în care nu există o corelație între un număr mare de cazuri și capacitatea sistemului de sănătate publică de a identifica toate cazurile de infecție sau majoritatea cazurilor de infecție, de a face o testare corespunzătoare, de a testa personalul medical periodic. Cred că putem face aceste lucruri rapid, să le punem aplicare printr-un model care nu e neapărat invenția noastră, e aplicat în majoritatea țărilor din UE.

Citeşte şi Profesorul Alexandru Rafila: Nu există o recomandare a OMS pentru testarea în masă

Am asistat la o creștere spectaculoasă în România până în urmă cu câteva săptămâni. Apoi, s-a petrecut un fenomen ciudat. Brusc numărul de teste s-a „stabilizat”, am ajuns să testăm la fel atunci când aveam 10.000 de pacienți infectați zilnic ca și atunci când aveam 5.000 de pacienți. Azi am aflat că chair a început să scadă numărul de teste destul de mult.

A scăzut doar într-o singură zi cu 20%. Deci astăzi am avut aproape 8.000 de cazuri și doar 30.000 de teste, ceea ce e anormal. Există un blocaj undeva. Blocajul cred că este undeva în zona Direcţiilor de Sănătate Publică care nu sunt încurajate să investigheze toate focarele epidemiologice, să identifice contacţii, să vadă dacă există cea mai mică simptomatologie care ar trebui să ducă la efectuarea unui test. Pentru că toate ţările care au ajuns să controleze într-adevăr pandemia au făcut acest lucru: cu cât a crescut numărul de cazuri a crescut testarea şi acest lucru a permis izolarea celor infectaţi şi oprirea transmiterii.

Oprirea transmiterii doar prin măsuri nemedicale – carantină în diverse oraşe, închiderea şcolilor, închiderea pieţelor – nu este o soluţie pentru că ea afectează, de multe ori, fundamentele societăţii. Sigur că într-o criză majoră iei măsuri extreme, nimeni nu spune lucrul ăsta, că nu se poate face, dar trebuie să fim raţionali şi să dezvoltăm acele zone ale sănătăţii publice care pot să ducă la controlul pandemiei”, a declarat Rafila în cadrul unei conferințe de presă.