Alexandru Rafila, după noul record de infectări: „Eu cred că va exista o creștere și mai mare. Măsurile de sănătate publică nu sunt eficiente”

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS și candidat al PSD în Camera Deputaților, a avut o primă reacție după noul record de cazuri de COVID-19 înregistrat astăzi în România.

18 nov. 2020, 15:18
Alexandru Rafila, după noul record de infectări: „Eu cred că va exista o creștere și mai mare. Măsurile de sănătate publică nu sunt eficiente”

Alexandru Rafila e de părere că situația nu numai că nu s-a stabilizat odată cu adoptarea măsurilor de restricție, ci în perioada următoare vom fi din martorii unei creșteri tot mai mari a numărului de infectări.

„Lucrurile nu s-au stabilizat. Chiar dacă am avut un așa-zis platou în ultimele 2-3 săptămâni, am rămas cu un număr foarte mare de cazuri noi care, în mod evident, pun la încercare capacitatea sistemului de sănătate de a prelua pacienții. Trebuie să vedem care va fi trendul în perioada următoare.

Eu cred că va exista o creștere pentru că se pare că măsurile de sănătate publică luate se pare că nu sunt eficiente. Se pare că de o o zi la alta se acumulează mii de cazuri care nu sunt alocate. În cazul acelor persoane anchetele epidemiologice se desfășoară foarte târziu și acest lucru favorizează transmiterea. Degeaba mărim capacitatea spitalelor. Sigur, acest lucru trebuie făcut. Noi trebuie să ne asigurăm că stopăm transmiterea ca să existe un efect al măsurilor luate de autorități”, a declarat Alexandru Rafila la RomaniaTv.

Alexandru Rafila – Cât de mult vor crește infectările peste cifra de 10.000

„Mi-e greu să spun unde se va opri creșterea sau când se va opri. Eu sper să nu ajungem în situația introducerii unor măsuri mult mai dure după alegeri. Eu sper să nu se întâmple, dar dacă creșterea va continua până la începutul lunii decembrie, măsurile vor fi mult mai restrictive. Deocamdată aplicăm carantina în diverse localități. Dar incidența cumulată în ultimele două săptămâni în localități mari din România arată că transmiterea în comunitate are loc. De exemplu, în București, unde avem peste 1.000 de cazuri și azi, nu reușim să controlăm din punct de vedere al transmiterii această epidemie”, a mai spus Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila – Cine e vinovat pentru situația epidemiologică din România

„Acum depinde ce răspuns doriți să vă dau eu. Până acum am auzit că toată lumea e de vină sau că un anumit partid politic e de vină. Asta am auzit eu până acum. Mi se pare că nepregătirea sistemului de sănătate publică timp de șase luni de zile este cea care impietează cel mai mult asupra capacității României de a răspunde acestei epidemii”, a adăugat medicul.

Nou record în România: 10.269 de infectări cu COVID înregistrate în ultimele 24 de ore

Grupul pentru Comunicare Strategică a anunţat 10.269 cazuri noi COVID în ultimele 24 de ore după efectuarea a 37.906 de teste. Este cel mai mare număr de îmbolnăviri zilnice cu coronavirus de la începutul pandemiei COVID-19 în România. În ultimele 24 de ore, rata de pozitivare a fost de 27%. De asemenea, 1.174 de pacienţi sunt internaţi în prezent la ATI.

Până astăzi, 18 noiembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 383.743 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 261.387 de pacienți au fost declarați vindecați.

Până astăzi, 9.429 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 17.11.2020 (10:00) – 18.11.2020 (10:00) au fost raportate 168 de decese (102 bărbați și 66 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vâlcea, Vaslui, Vrancea, Ilfov și Municipiul București. Dintre acestea, 4 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 40-49 de ani, 16 decese la categoria de vârstă 50-59 de ani, 42 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 62 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 44 decese la categoria de peste 80 de ani.

Cele mai afectate județe din țară

Situaţia cea mai gravă în privinţa pandemiei de coronavirus în România este la Sibiu. Incidenţa a ajuns în judeţul Sibiu la 9.01 cazuri COVID-19 la 1.000 de locuitori. În ultimele 24 de ore s-au raportat 330 de cazuri noi de infectare cu SARS-COV 2.

În judeţul Cluj, DSP a calculat o rată de infectare de 7.52 cazuri la mia de locuitori.

Alte patru judeţe au o incidenţă calculată pentru ultimele 14 zile peste 6. Este vorba despre Ilfov (6.81), Braşov (6.63), Timiş (6.59), Alba (6.25).

Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori, la nivelul Municipiului București a ajuns la 5.45, în scădere faţă de marţi, când a avut 5,54. În ultimele 24 de ore, în Capitală s-au înregistrat 1.141 de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19 dintr-un total de 10.269 de cazuri întregistrate la nivel național.

Judeţele cu incidenţă mică a cazurilor de infectare la mia de locuitori, în ultimele două săptămâni, sunt Olt ( 1,73), Vrancea – 1,82 şi Gorj – 1,85.