Alexandru Rafila e împotriva educaţiei sexuale în şcoli. „Nu o susţin ca o disciplină separată şi nu în acest mod”

Alexandru Rafila crede că ideea de a se preda educaţie sexuală în şcoli este una foarte bună. Populaţia trebuie informată bine înainte, "nu poţi să obligi, dar să nu informezi", spune el.

04 iul. 2021, 11:55
Alexandru Rafila e împotriva educaţiei sexuale în şcoli. „Nu o susţin ca o disciplină separată şi nu în acest mod”

Alexandru Rafila doreşte mai multe clarificări înainte ca educaţia sexuală să fie predată în şcoli. Până atunci, el este împotriva introducerii acestei discipline în programă. „Nu susţin educaţia sexuală în şcoli ca o disciplină separată şi nu în acest mod. Educaţia sexuală este o componentă a educaţiei pentru sănătate şi sigur are mai multe elemente şi educaţia sexuală, unele care ţin de anatomie, altele care ţin de fiziologie, altele care ţin de comportament, sunt multe lucruri care ar trebui comunicate. Eu aş fi de acord ca să existe o pregătire şi în domeniul sau comunicare şi educarea copiilor în domeniul educaţiei sexuale cu anumite condiţii însă.

Prima condiţie este să cunoaştem care este curricula care stă la baza acestei educaţii sexuale. Au fost foarte multe dezbateri în spaţiul public cu părinţii care sunt retrograzi că nu vor să îşi lase copiii să facă educaţie sexuală. Dar eu vă întreb pe dumneavoastră: A  explicat cineva părinţilor, în general, nu celor care sunt pentru sau contra, care sunt elementele care vor fi comunicate copilului, ce se predă la şcoală.

Toată lumea a avut un slogan ”educaţia sexuală, suntem de acord suntem contra”, dar nimeni nu a spus: ”Asta se predă la educaţia sexuală”. pentru că un părinte e pus în faţa unui paradox. Noi ne aflăm acum în faţa unui bombardament legat de identitatea de gen, eu care sunt totuşi un om care a lucrat în sănătatea publică, am citit şi eu acolo, era o listă legată de identitatea de gen, erau aşa de multe noţiuni noi pentru mine încât mă întreb cum poate recepţiona un părinte nu mai spun un copil”, a spus Rafila, la emisiunea Insider Politic.

Citeşte şi Alexandru Rafila, despre şcoala online: „Această generaţie de copii poate fi traumatizată”. Ce spune profesorul despre valul 4 al pandemiei

Al doilea lucru major care nu se comunică,: Cine îi învaţă pe copii. Profesorul de biologie sau personal de la cabinetele şcolare, nu se poate aşa ceva. Ei trebuie să urmeze un curs de pregătire încât să ştie să se facă o pregătire a acestor formatori.

Cine face pregătirea formatorilor ca să transmită, ca să înveţe curricula pe care urmează să o predea? Cine face evaluarea acestor formatori, cine îi monitorizează? Unii înţeleg într-un fel, alţii înţeleg în altfel. Noi avem probleme legate de asigurarea cadrelor didactice care predau în mediul rural şi spunem da, introducem educaţia sexuală, dar nu ştiu cine o predă, nu ştiu dacă e pregătit, nu ştii care curricula, care e curricula adaptată fiecarei categorii de vârstă”, a spus profesorul Alexandru Rafila, la Prima TV.


loading...