Alexandru Rafila arată pas cu pas cum se face corect testul Covid din salivă la copii – Ghid de utilizare VIDEO

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, le-a arătat părinţilor şi cadrelor didactice cum se realizează corect un test rapid pentru detectarea Covid din salivă.

29 nov. 2021, 09:39
Alexandru Rafila arată pas cu pas cum se face corect testul Covid din salivă la copii – Ghid de utilizare VIDEO

Alexandru Rafila a explicat mai întâi ce conţine trusa pentru testarea elevilor.  „Vă prezint testul care va fi distribuit într-o bună parte a şcolilor din România pentru testarea periodică a elevilor. Trusa are patru componente. E vorba de caseta de reacţie, un tub care conţine o mică cantitate de lichid în care ulterior se va adăuga saliva de la copil, pipeta şi un capac picurător care va ajuta la distribuirea lichidului în caseta de reacţie. Avem un mic păhărel de hârtie în care rugăm copilul să scuipe şi să avem practic produsul din care facem această reacţie”.

Ministrul Sănătăţii recomandă ca testul din salivă să fie făcut înainte ca copilul să mănânce. Dacă acest lucru nu e posibil, atunci e bine ca cel mic să se clătească cu apă înainte.

„O să-l rog pe Rareş să scuipe în acest pahar de hârtie. Rugămintea e ca întotdeauna copilul să nu fi mâncat înainte. Dacă a mâncat înainte, să se clătească cu apă şi să scuipe o cantitate suficientă încât să se poată recolta trei picături de salivă„.

Alexandru Rafila explică pas cu pas cum se face testul din salivă

-Aceasta e pipeta cu care recoltăm saliva. Am recoltat saliva. Apoi, se deschide tubul de reacţie care conţine un lichid. Acest lichid extrage virusul din saliva copilului.

-În lichid se introduc 3 picături de salivă şi se trage de câteva ori ca să se cureţe pereţii pipetei. Pipeta se aşază lângă paharul de hârtie. Se acoperă tubul de reacţie cu un capac picurător şi se strânge de câteva ori ca lichidul să fie bine omogenizat. Recomandarea e ca acest lucru să se facă de cinci ori.

-Se deschide caseta de reacţie. Are o fantă unde se vor turna 3 picături din amestecul din tub. Apoi se aşteaptă între 15 şi 30 de minute pentru a vizualiza rezultatul acestui test. Deci pun caseta de testare pe masă, acest tub funcţionează la fel ca o pipetă.

-Pun trei picături în caseta de reacţie şi testul e terminat. Acum aşteptăm să vedem rezultatul testării. Prima linie care se va colora va fi cea de control care arată că testul a fost făcut corect. Dacă linia nu se vizualizează e clar că e vorba de un test negativ. Dacă apar două linii atunci discutăm de un test pozitiv.

Ce să faceţi dacă testul a ieşit pozitiv

„Dacă copilul e infectat cu coronavirus, nu aveţi altceva de făcut decât să anunţaţi şcoala sau medicul de familie despre rezultatul acestui test, care urmează să fie confirmat ulterior de un test PCR”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Demonstraţie utilizare test antigen pe bază de salivă

Şi ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a efectuat un test Covid din salivă pentru un copil şi a arătat exact cum se efectuează.

Pregătirea testelor antigen pe bază de salivă