Raed Arafat, prima reacţie în scandalul testelor de salivă „la pachet”: Testele au venit cu instrucţiuni. Şcolile trebuie să le multiplice

Secretarul de stat în MAE Raed Arafat a declarat, sâmbătă, că testele de salivă destinate unităţilor şcolare conţin un pliant cu instrucţiuni de folosire.

27 nov. 2021, 16:14
Raed Arafat, prima reacţie în scandalul testelor de salivă „la pachet”: Testele au venit cu instrucţiuni. Şcolile trebuie să le multiplice

Raed Arafat a avut o prima reacţie în scandalul testelor de salivă „la pachet” distribuite în şcoli. După ce senatorul USR Ștefan Pălărie a dezvăluit că mai multe școli din România au primit teste de salivă pentru depistarea COVID-19 la elevi fără instrucțiuni de utilizare şi neasamblate individual, Raed Arafat vine cu clarificări.

„Este una cu un set de instrucţiuni care se multiplică acolo. Nu trebuie decât la nivelul şcolii să multiplice instrucţiunea dată ca să fie dată la fiecare persoană care va administra testul. Instrucţiunile pentru test au ajuns. Rugămintea noastră pentru toţi este să lucrăm împreună. Să le folosim pentru screening şi pentru a vedea dacă cineva poate fi pozitiv pentru că trebuie să confirmăm după asta. (…) Nu e o mare problemă să iei componentele şi să le pui separat pentru fiecare persoană care va fi testată”, a spus Raed Arafat la Palatul Victoria, citat de Agerpres.

Întrebat dacă rezultatul acestor teste ar putea fi afectat în contextul în care nu vin într-un kit complet, el a răspuns: „Nu ar trebui să aibă efect. Toate testele antigen aşa s-au folosit”.

„Aceste teste, şi când am adus testele antigen rapide, ele vin în cutii 25, dar cele 25 sunt beţişoarele, containerul de soluţie, locul unde faci amestecul şi caseta ca să vezi testul. Nu vin câte un test cu toate asamblate, vin separat şi când facem testele luăm o bucată din fiecare le punem şi testăm. Dacă noi facem o solicitare în achiziţii, dacă la caietul de sarcini scria la ONAC în achiziţii că vrem ca testele să fie asamblate individual: unu, era riscul să nu găsim cine să o facă testele de salivă şi să vină cu o ofertă, mai ales la cantităţile pe care le vrem, doi, însemna că poate livrarea poate să fie mult mai târziu pentru că trebuia să schimbe modul de livrare şi să stea cineva să le asambleze şi să le livreze. Pentru asta s-au luat. Nu văd o problemă în a lua o componentă din cele patru sau trei componente care sunt şi să le punem într-un loc. Aşa se livrează ele şi aşa s-au livrat şi testele antigen rapide şi aşa s-au livrat testele rapide, în general, fie în cutii mici, fie în cutii mai mari cu cele patru componente care nu sunt combinate într-un container separat”, a mai spus Raed Arafat.

Cîmpeanu: Durează un minut asamblarea a două teste

Dacă iniţial, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat pentru Româniatv.net, că „absenta ambalajului individual al testelor este intr-adevăr o problema, alături de multe altele”, ulterior ministrul Educaţiei a declarat la Digi 24 că toate ţările au avut această problemă cu testele de salivă care nu erau asamblate.

„Conform discuţiile cu IGSU, care a realizat contractarea şi livrarea acestor teste, am fost informat la Ministerul Educaţiei că această modalitate de livrare în formă comună, cutii de 25 şi 50 de teste s-a făcut pe parcursul întregii perioade către toate ţările europene care au avut la rândul lor această problemă. E drept, la un nivel mai scăzut deoarece în multe ţări testarea s-a putut organiza în şcoli”, a declarat ministrul Educaţiei.

Întrebat cine se va ocupa de asamblarea kiturilor, Sorin Cîmpeanu a răspuns: “Îmi place să cred că Ministerul Sănătăţii, care a promovat deja şi e publicată în Monitorul Oficial instrucţiunea prin care se prevede inclusiv modalitatea de administrare a acestor teste, în condiţiile în care s-a ştiut ce tipuri de teste au fost achiziţionate, se va implica şi pentru ca personalul medical din şcoli, acolo unde există, să se implice în această modalitate de testare şi de distribuţie”.

Sorin Cîmpeanu a precizat că un set cu două teste se poate asambla într-un minut.

Citeşte şi: EXCLUSIV | Firma în care Cătălin Botezatu e partener a câştigat ASTĂZI un contract de peste 18 milioane de euro cu ONAC pentru a livra teste de salivă în şcoli. Cum se apară firma de haine Viggo Fashion!


loading...
Partenerii noștri