Alexandru Rafila îi linişteşte pe români: „Eu, personal, nu sunt pentru o nouă stare de alertă. Recomandăm masca în spaţiile închise”

Ministrul Sănătăţii spune că se va recurge din nou la restricţii doar în cazul în care situaţia sanitară scapă de sub control.

20 iul. 2022, 13:29
Alexandru Rafila îi linişteşte pe români: „Eu, personal, nu sunt pentru o nouă stare de alertă. Recomandăm masca în spaţiile închise”

Alexandru Rafila nu este pentru reintroducerea restricţiilor. Ministerul Sănătăţii anunţă miercuri 6779 de cazuri de COVID-19 înregistrate în ultimele 24 de ore, în scădere faţă de intervalul precedent. De asemenea, au fost consemnate 12 decese. „Un astfel de demers este unul extrem, care poate fi luat numai în situaţia în care lucrurile scapă de sub control şi nu cred că vom ajunge într-o astfel de situaţie”, a declarat Alexandru Rafila, la RFI.

Acesta spune că, în acest moment, la nivel naţional sunt ocupate circa 10% din totalul paturilor alocate pentru pacienţii Covid.

Bilanţ coronavirus 20 iulie 2022. Aproape 6.800 de noi infectări şi 12 decese în 24 de ore în România
Alexandru Rafila spune în contextul în care bilanţul Covid-19 a crescut masiv în ultima perioadă că „asistăm la continuarea creşterii începute în urmă cu circa patru săptămâni, aşa-numitul val al şaselea (…). Cred că această tendinţă crescătoare va continua circa trei-patru săptămâni, până la jumătatea lunii august. Noi am prezentat diverse variante de prognoză generate de Institutul Naţional de Sănătate Publică şi nu este exclus ca în săptămânile următoare să înregistrăm o medie zilnică de circa 10.000 de cazuri, însă lucrul acesta nu este neaşteptat, important este să fim pregătiţi din punct de vedere al acordării asistenţei medicale, atât din punct de vedere ambulatoriu sau mai ales din punct de vedere ambulatoriu, ca să evităm supraaglomerarea spitalelor şi pe de altă parte să avem suficient de multe paturi pregătite pentru pacienţii care fac eventuale forme mai grave sau complicaţii”, mai spune Alexandru Rafila.

Avertisment terifiant al OMS: Numărul cazurilor de COVID s-a triplat în Europa în ultimele săptămâni
Ministrul Sănătăţii recomandă populaţiei să poarte masca de protecţie în spaţiile închise aglomerate. „Noi am luat deja măsura utilizării măştii în unităţile sanitare, avem o bază legală pentru acest lucru. E vorba de un ordin de ministru care reglementează măsurile de oprire a transmiterii nozocomiale a unor infecţii, inclusiv se poate aplica la Covid-19, deci toate unităţile sanitare au la dispoziţie actul normativ şi comunicarea făcută de către Ministerul Sănătăţii, ca să introducă utilizarea măştii în spaţii închise în unităţile sanitare (…), însă noi nu avem la dispoziţie în momentul de faţă, Ministerul Sănătăţii nu are la dispoziţie o pârghie legală, care să impună obligativitatea măştii în spaţiile închise şi în mijloacele de transport în comun. Rămâne de văzut în perioada următoare dacă Guvernul va aduce în dezbatere acest lucru. Sigur, noi o să facem un raport, ca să prezentăm Guvernului situaţia epidemiologică, pe de o parte, pe de altă parte, recomandările OMS. Ştiţi bine că încă de acum o lună de zile, noi am recomandat utilizarea măştii în spaţiile închise şi mijloacele de transport în comun, utilizarea corectă a măştii şi încercăm să lămurim populaţia, mai ales persoanele vulnerabile, să facă acest lucru atunci când se deplasează în astfel de incinte închise sau în transportul în
comun”, a mai spus Rafila.

Întrebat dacă este exclusă reintroducerea stării de alertă, ministrul a răspuns: „Aici nu pot să mă pronunţ, este o chestiune care depăşeşte competenţa Ministerului Sănătăţii. Eu sper să nu fie nevoie de aşa ceva, dacă noi o să reuşim să gestionăm bine din punct de vedere al asistenţei medicale, dacă oamenii înţeleg să aplice măsurile acestea simple, cum ar fi utilizarea măştii, eu personal nu sprijin un astfel de demers, pentru că el este unul extrem, care poate fi luat numai în situaţia în care lucrurile scapă de sub control şi nu cred că vom ajunge într-o astfel de situaţie”.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 6.779 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 879 mai puţine faţă de ziua anterioară. 1.345 din cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienţi reinfectaţi, testaţi pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare, a transmis ministerul.

În Bucureşti sunt 1.306 cazuri noi, urmat de Cluj – 544, Constanţa – 453, Timiş – 305, Prahova – 297, Iaşi – 261.

Alexandru Rafila recomandă populației să poarte masca de protecție în spațiile închise aglomerate: ”Noi am luat deja măsura utilizării măștii în unitățile sanitare, avem o bază legală pentru acest lucru. E vorba de un ordin de ministru care reglementează măsurile de oprire a transmiterii nozocomiale a unor infecții, inclusiv se poate aplica la Covid-19, deci toate unitățile sanitare au la dispoziție actul normativ și comunicarea făcută de către Ministerul Sănătății, ca să introducă utilizarea măștii în spații închise în unitățile sanitare (…), însă noi nu avem la dispoziție în momentul de față, Ministerul Sănătății nu are la dispoziție o pârghie legală, care să impună obligativitatea măștii în spațiile închise și în mijloacele de transport în comun. Rămâne de văzut în perioada următoare dacă Guvernul va aduce în dezbatere acest lucru. Sigur, noi o să facem un raport, ca să prezentăm Guvernului situația epidemiologică, pe de o parte, pe de altă parte, recomandările OMS. Știți bine că încă de acum o lună de zile, noi am recomandat utilizarea măștii în spațiile închise și mijloacele de transport în comun, utilizarea corectă a măștii și încercăm să lămurim populația, mai ales persoanele vulnerabile, să facă acest lucru atunci când se deplasează în astfel de incinte închise sau în transportul în comun”.

Întrebat dacă va cere Guvernului să creeze cadrul legal pentru reintroducerea măștii obligatorii în spațiile publice închise, ministrul Sănătății a răspuns: ”Există un Comitet Național pentru Situații de Urgență și vom aduce în discuție la CNSU acest aspect”.

Solicitat să spună dacă va face o propunere explicită, Alexandru Rafila a precizat: ”Va fi o propunere care va fi discutată de specialiști și să putem să avem o rezolvare. Eu mizez în continuare pe convingerea populației, pentru că e extrem de important să înțelegem acest lucru, o măsură coercitivă, dacă este aplicată incorect, adică vă dau un exemplu: utilizezi masca și o ții sub nas, chestiunea asta n-are nici un fel de valoare, din punct de vedere al prevenirii transmiterii infecției, mai ales având în vedere și contextul, cu temperaturi mai ridicate și așa mai departe, cred că trebuie să găsim o soluție care să facă populația participativă și nu să se opună în vreun fel, fie prin purtarea incorectă a măștii sau prin nepurtarea măștii, unei măsuri administrative. Probabil că ar trebui să informăm mai mult și n-ar trebui să facă doar Ministerul Sănătății chestiunea asta, să încercăm să folosim și mijloacele media de informare a populației referitoare la utilitatea măștii în această perioadă”.

Întrebat dacă este exclusă reintroducerea stării de alertă, ministrul a răspuns: ”Aici nu pot să mă pronunț, este o chestiune care depășește competența Ministerului Sănătății. Eu sper să nu fie nevoie de așa ceva, dacă noi o să reușim să gestionăm bine din punct de vedere al asistenței medicale, dacă oamenii înțeleg să aplice măsurile acestea simple, cum ar fi utilizarea măștii, eu personal nu sprijin un astfel de demers, pentru că el este unul extrem, care poate fi luat numai în situația în care lucrurile scapă de sub control și nu cred că vom ajunge într-o astfel de situație”.