Alexandru Rafila îşi vaccinează copilul? Răspunsul Ministrului Sănătăţii: „Discuţiile legate de utilitatea vaccinării le ştie”

Ministrul Sănătăţii a declarat duminică faptul că nu are "niciun fel de reţinere" în a-şi vaccina împotriva COVID-19 fiul în vârstă 11 ani. Alexandru Rafila a spus că băiatul său a fost vaccinat şi împotriva gripei sezoniere atât în acest sezon, cât şi în cel de anul trecut.

23 ian. 2022, 15:44
Alexandru Rafila îşi vaccinează copilul? Răspunsul Ministrului Sănătăţii: „Discuţiile legate de utilitatea vaccinării le ştie”

Alexandru Rafila a explicat că este de acord să-şi vaccineze fiul odată de vaccinul ” va fi disponibil începând cu ziua de 26 ianuarie”.

„Nu e vorba de curaj, e vorba de o manoperă medicală care previne o boală sau posibilele complicaţii şi nu am niciun fel de reţinere în a face acest lucru. (…) Chiar mă întreabă când îl vaccinez. Eu nu pot să-l vaccinez înainte să existe vaccin, el va fi disponibil începând cu ziua de 26 ianuarie. Discuţiile legate de utilitatea vaccinării le ştie, l-am vaccinat şi împotriva gripei, am făcut-o şi anul trecut. Deci deja aici am o componentă pro-activă, e pregătit şi chiar mă întreabă când urmează să facem acest lucru. Nu e nimic fenomenal, spectaculos, cred că nouă ne lipseşte foarte mult partea asta de educaţie pentru sănătate, mai ales în domeniul prevenţiei, care nu înseamnă neapărat vaccinare, sunt multe alte lucruri care se leagă prevenţie”, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, duminică, la Prima Tv, potrivit News.ro.

Citeşte şi: Şeful Pfizer aruncă bomba despre vaccinul împotriva COVID. Cât de des ar trebui făcut. „Este mai ușor să convingi oamenii să îl facă”

Medicul Alexandru Rafila susţine că ar fi „un mare câştig” pe termen mediu şi lung introducerea în şcoli a unor cursuri de prevenţie în domeniul medical, considerând că acestea duc la formarea unei societăţi mai sănătoase.

De asemenea, ministrul Sănătăţii a explicat că, din datele analizate până în prezent, vaccinarea împotriva COVID nu opreşte transmiterea virusului.

„E clar că vaccinarea nu opreşte transmiterea. Am avut o proporţie clară vaccinaţi vs. nevaccinaţi. La nivel naţional, avem 41% din populaţie vaccinaţi, 59% nevaccinaţi. Proporţia de cazuri noi în ultimele săptămâni a fost 43% la persoanele vaccinate şi 57% la cele nevaccinate. Se apropie aceste proporţii. Chiar dacă se apropie, la categoriile vulnerabile, mai ales e importantă vaccinare pentru că previne cazurile grave”, a explicat dr. Alexandru Rafila, la Prima TV.

Copiii cu vârste cuprinse între 5 şi 11 ani vor putea fi vaccinaţi împotriva COVID-19 cu serul Comirnaty-Pfizer/ BioNTech începând cu data de 26 ianuarie 2022.

„Cu sprijinul Serviciului de Telecomunicații Speciale, platforma de programare permite programarea copiilor cu vârste între 5 și 11 ani, pentru data de 26 ianuarie. Programarea se va efectua doar în centrele de vaccinare regăsite în platformă cu denumirea P_Ped , prin intermediul conturilor părinților sau ale
reprezentanților legali. La acest moment, în platforma de programare sunt configurate 219 cabinete de vaccinare pediatrice la nivel național”, a transmis CNCAV.

Citeşte şi: Alexandru Rafila recunoaşte în sfârşit: „Vaccinarea nu opreşte transmiterea”