Alexandru Rafila: La Ministerul Sănătăţii am reuşit să atingem absolut toate jaloanele din PNRR

Investiţii fără resurse umane calificate nu sunt bune pentru că oamenii sunt cei care oferă serviciile de sănătate, spune ministrul Sănătăţii.

07 apr. 2023, 22:00
Alexandru Rafila: La Ministerul Sănătăţii am reuşit să atingem absolut toate jaloanele din PNRR

Alexandru Rafila a precizat că investiţiile şi reformele fără resurse umane calificate nu sunt bune pentru că oamenii sunt cei care oferă, până la urmă, serviciile de sănătate şi este foarte important că Ministerul Sănătăţii a reuşit să atingă toate jaloanele din PNRR.

Rafila: Nu putem achiziţiona cu sute de milioane de euro produse pe care urmează să le aruncăm

„E un sistem sanitar care, în ultimii 30 de ani, nu a avut parte de o politică şi o viziune susţinută, coerentă. S-a dezvoltat inegal în diversele zone ale ţării, însă în momentul de faţă avem câteva oportunităţi şi m-aş bucura dacă am sprijini toţi aceste oportunităţi încât să le transformăm în realitate. Aici mă refer la două capitole mari, cel de investiţii şi cel de reformă, de politică a resurselor umane care trebuie să pună în mişcare sistemul de sănătate. Investiţii fără resurse umane calificate nu sunt bune pentru că oamenii, profesioniştii sunt cei care oferă, până la urmă, serviciile de sănătate cetăţenilor din această ţară”, a afirmat Alexandru Rafila, întrebat, vineri după ceremonia de premiere a cadrelor medicale pentru contribuţii deosebite în timpul pandemiei COVID-19, cum ar descrie sistemul sanitar din România.

El a adăugat că este foarte important că Ministerul Sănătăţii a reuşit să atingă toate jaloanele din PNRR.

Alexandru Rafila, despre șpaga din spitale: ”Pacienţii să înţeleagă că nu trebuie să ofere niciun fel de beneficii personalului medical”

 

Alexandru Rafila: Avem nevoie de investiţii în sănătate, în spitale, în ambulatorii de specialitate, în cabinete. Avem nevoie de încrederea populaţiei în sistemul de sănătate

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, vineri, într-un mesaj transmis de Ziua Mondială a Sănătăţii, că este nevoie ”de un personal medical suficient, bine pregătit care poate să răspundă într-un mod profesionist şi empatic nevoilor pacienţilor”. ”Avem nevoie de investiţii în sănătate, în spitale, în ambulatorii de specialitate, în cabinetele medicilor de familie. De asemenea, mai avem nevoie de ceva: avem nevoie de încrederea populaţiei în sistemul de sănătate”, a adăugat el, menţionând că la minister se lucrează pentru toate acestea să devină realitate.

”La data de 7 aprilie marcăm Ziua Mondială a Sănătăţii! În acest an, 2023, deviza este: Sănătate pentru toţi! Ca să putem face acest lucru şi în ţara noastră, avem nevoie de câteva lucruri. În primul rând, avem nevoie de un personal medical suficient, bine pregătit care poate să răspundă într-un mod profesionist şi empatic nevoilor pacienţilor. Avem nevoie de investiţii în sănătate, în spitale, în ambulatorii de specialitate, în cabinetele medicilor de familie. De asemenea, mai avem nevoie de ceva: avem nevoie de încrederea populaţiei în sistemul de sănătate”, a transmis Rafila, într-un mesaj video postat pe Facebook.

El a adăugat că la minister se lucrează pentru ca toate acestea să devină realitate. ”Lucrăm la Ministerul Sănătăţii pentru a face aceste deziderate realitate şi încercăm din toate puterile să ne facem datoria. Am început un proces la Ministerul Sănătăţii în anul 2022. Îl vom continua şi vă asigur că în anii următori veţi vedea rezultatele activităţii echipei de la Ministerul Sănătăţii, dar cel mai important lucru este să vedeţi rezultatele în teren atunci când solicitaţi servicii medicale, atunci când personalul medical răspunde necesităţilor dumneavoastră”, a arătat Rafila.