Alexandru Rafila, despre trecerea spitalelor în subordinea Ministerului Sănătăţii: Se impune un management profesionist al spitalelor, indiferent de culoarea politică

Reprezentantul României la OMS a vorbit marţi seară despre trecerea spitalelor în subordinea Ministerului Sănătăţii, în contextul în care Klaus Iohannis doreşte ca aceasta măsură să fie instituită.

18 nov. 2020, 09:35
Alexandru Rafila, despre trecerea spitalelor în subordinea Ministerului Sănătăţii: Se impune un management profesionist al spitalelor, indiferent de culoarea politică

Alexandru Rafila a susţinut ferm că e nevoie de o administrare locală a spitalelor, indiferent de culoarea politică şi că se impune un management profesionist al spitalelor, indiferent de cine e la putere.

Alexandru Rafila: Şi mai cred că nu face bine diabolizarea PSD

„În privinţa trecerii spitalelor în subordinea Ministerului Sănătăţii, pe mine nu mă interesează cine le administrează. Pe mine ce mă interesează este managementul spitalului. Un inginer de tancuri a fost pus să conducă un spital de psihiatrie(este dovada celei mai profunde politizări a managementului spitalelor, ca urmare a legii din 2006, când PNL şi-a asumat acest lucru. Cred că e nevoie de management profesionist în spitale, cred că managerul de spital trebuie instruit. Trebuie să existe o echipă de management, pentru că sunt probleme de natură medicală, tehnică, alte probleme foarte complexe şi e nevoie de o echipă managerială. Şi mai cred că nu face bine diabolizarea PSD

Pacienţii au nevoie de asistenţă medicală, nu de culoare politică. Este foarte important să mărim capacitatea de acordare a asistenţei medicale cu oxigen. Mai ales celor cu forme medii”, a comentat acesta, adăugând că este nevoie de organizarea unor centre de comandă. Nu cred c-ar trebui să mai existe judeţe care să nu poată să ofere asistenţă medicală pentru noul coronavirus”, a spus acesta, la Marius Tucă Show.

Ludovic Orban despre posibilitatea trecerii spitalelor în coordonarea Ministerului Sănătăţii

„Există astfel de discuţii. Vom face o analiză foarte serioasă. Nu cred că decizia în sine de descentralizare e una greşită. Problema este modalitatea în care se derulează aceste proceduri de ocupare a funcţiilor de manageri şi directori medicali, şi mai ales calitatea slabă în anumite judeţe a celor desemnaţi să fie manageri. Evident că ar trebui să existe un set de criterii pe baza cărora să se facă evaluarea managementului şi evident să se transmită către Consiliul Judeţean sau către primărie, care este autoritatea locală care are spitalul în subordine, un set de… De altfel, există şi o agenţie care trebuie să evalueze calitatea serviciilor medicale în spitale”, a declarat Ludovic Orban.

Nelu Tătaru a anunţat sâmbătă seara că Spitalul Judeţean Piatra Neamţ unde a avut loc incendiul la secţia ATI în urma căruia au murit 10 persoane va trece în coordonarea Ministerului Sănătăţii. „În legislaţia viitoare vom avea şi această perspectivă a trecerii tuturor spitalelor publice în coordonarea Ministerului Sănătăţii”, a adăudat acesta.

Citeşte şi: Președintele Klaus Iohannis vrea ca toate spitalele să treacă la Ministerul Sănătății