Alexandru Rafila: Masca rămâne obligatorie în spații publice, spaţii închise sau comune. Premierul Ciucă: „Deciziile CCR se vor executa”

Alexandru Rafila spune că decizia Curţii Constituţionale trebuie respectată cu privire la purtarea măştii în spaţii deschise, dar vine cu precizări suplimentare.

16 feb. 2022, 11:38
Alexandru Rafila: Masca rămâne obligatorie în spații publice, spaţii închise sau comune. Premierul Ciucă: „Deciziile CCR se vor executa”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, la începutul şedinţei de Guvern de miercuri, că Legea 55 prevede utilizarea în continuare a măştii de protecţie în toate spaţiile interioare, menţionând că „utilizarea măştii nu reprezintă o restricţie în sine, ci reprezintă o măsură care previne transmiterea sau încetineşte transmiterea în comunitate a acestei infecţii”. „(…) în momentul în care avem o reducerea a transmiterii comunitare sau o încetare a transmiterii comunitare, corelată cu scăderea gradului de ocupare a secţiilor de Terapie Intensivă, atunci sigur că putem să discutăm de relaxarea unor măsuri. Până atunci însă, rămânem precauţi şi conştienţi că trebuie să apărăm sănătatea populaţiei”, a subliniat Rafila.

Alexandru Rafila a declarat că, în acest moment, masca de protecţie ar putea fi chiar mai eficientă decât vaccinarea, având în vedere răspândirea largă pe care o are virusul în acest al cincilea val al pandemiei. Rafila afirmă că va continua să poarte mască de protecţie şi în spaţii eschise aglomerate, pentru a se proteja.

EXCLUSIV. Alexandru Rafila anunţă că restaurantele şi magazinele nu se vor mai închide la 22.00
Premierul Nicolae Ciucă a făcut apel public la continuarea respectării măsurilor de protecție anticoronavirus, după decizia de ieri a CCR care a stabilit că obligația de a purta mască în aer liber a fost instituită neconstituțional.

„Ținând cont de condițiile în care indicii de infectare, rata de infectare se menține la un nivel ridicat, personal fac apel la populație pentru a ne proteja de tot ce înseamnă pericolul infectării. El se găsește la un nivel de risc ridicat”, a declarat Nicolae  Ciucă.

Premierul a declarat, legat de comunicatul Curţii Constituţionale, prin care s-a constatat neconstituţionalitatea OUG 192 din anul 2020, pentru modificarea şi completarea Legii 55, privind unele măsuri pentru prevenirea efectelor pandemiei de COVID-19, că ”deciziile CCR se vor executa”.  ”Avem în acest moment comunicatul şi trebuie să aşteptăm motivarea şi publicarea deciziei, motiv pentru care, formal prevederile sunt în vigoare”, a menţionat premierul.

Ciucă a afirmat că a discutat cu ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. ”Ţinând cont de condiţiile în care indicii de infectare, rata de infectare se menţine la un nivel ridicat, personal, fac apel la populaţie pentru a ne proteja în continuare de tot ceea ce înseamnă pericolul infectării. El se găseşte îm contoinuare la un nivel de risc ridicat”, a mai spus premierul.

Studentul care a sesizat CCR în legătură cu OUG legată de restricţii declarată neconstituţională se destăinuie: „Am făcut-o din cauza unui poliţist obraznic”

„Așteptăm cu toții publicarea deciziei CCR și a motivației. În momentul în care ea a fost făcută publică, am analizat legislația. Legea 55 prevede utilizarea în continuare a măștilor în spații închise, spații comune sau spații închise. Masca nu e o restricție, e o măsură care sporește protecția. În mod evident, dacă contextul legal impune acest lucru, sunt convins că guvernul va adopta măsurile necesare”, a spus Alexandru Rafila.

Ministrul a explicat că utilizarea măştii are un scop de protecţie într-o perioadă când există transmisibilitate intensă a virusului.

„Ca medic şi ca om, recomand utilizarea măştii cel puţin atunci când discutăm de aglomeraţie, în mijloacele de transport, sau acolo unde un număr mare de persoane sta într-un spaţiu limitat chiar dacă este în exterior pentru că noi avem transmitere comunitară. Dacă peste o săptămână sau două sau trei săptămâni nu vom avea această transmitere comunitară singur că oricum am fi renunţat la utilizarea măşti la spaţiile exterioare”, a mai spus Alexandru Rafila.

Grupul de Comunicare Strategică transmite miercuri că, în ultimele 24 de ore, s-au înregistrat peste 17.000 de cazuri noi de COVID-19. De asemenea, au fost raportate 183 de decese, dintre care 12 anterioare intervalului de referinţă. Rata îmbolnăvirilor în Bucureşti este în scădere pentru a treia zi, fiind 37,2, faţă de 37,74, în urmă cu o zi.