EXCLUSIV. Alexandru Rafila anunţă că restaurantele şi magazinele nu se vor mai închide la 22.00

Ministrul Sănătăţii a declarat, la emisiunea Punctul Culminant, că unele restricţii vor fi ridicate înainte de expirarea actualei stări de alertă.

16 feb. 2022, 00:16
EXCLUSIV. Alexandru Rafila anunţă că restaurantele şi magazinele nu se vor mai închide la 22.00

Alexandru Rafila anunţă renunţarea treptată la restricţii după ce numărul cazurilor grave din spitale se va diminua. În direct la România TV, la emisiunea Punctul Culminant, minsitrul Sănătăţii a anunţat că momentan încă avem peste 1000 de cazuri la Terapie Intensivă, spre deosebire de Olanda care are în jur de 100.

Raed Arafat vine cu vești bune privind ridicarea restricțiilor: Sperăm să vedem primele relaxări anul acesta, poate martie – aprilie
Cred că peste încă o săptămână o sa intrăm în faza de descreştere, va urma o săptămână de scădere constantă o săptămână şi, cam la două săptămâni de la acest debut de scădere a cazurilor, va începe şi scăderea cazurilor la ATI, cu precizarea că este posibilă o presiune mai mare pe spitale în oraşele cu incidenţă mare. În conlcuzie, cam într-o lună vom intra şi noi în scenariile pe care le vedem acum în alte ţări”, a declarat Alexandru Rafila  la emisiunea moderată de Victor Ciutacu.

Veste bună dată în exclusivitate de Alexandru Rafila este că multe dintre restricţii vor fi relaxate mult mai devreme. „S-ar putea să renunţăm mai devreme la restricţiile referitoare la închiderea restaurantelor şi a magazinelor la ora 22.00. Sincer vă spun, măsura de închidere a diverselor tipuri de activităţi a fost legată de o grijă căa o activitate prelungită face ca interacțiunile umane să fie şi ele prelungite şi corelate cu creșterea transmiterii„, a spus ministrul Sănătăţii. „Măsura nu a fost românească, ci peste tot există această restricţie cu limitarea orelor”,a  completat Rafila, adăugând că într-o lună se va discuta de ridicarea majorităţii restricţiilor în România.

Alexandru Rafila, despre decizia CCR privind masca: După publicarea hotărârii, nu va mai fi obligatorie

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, marţi, că decizia CCR privind neconstituţionalitatea purtării măştii în aer liber trebuie respectată, iar odată cu publicarea hotărârii în Monitorul Oficial aceasta nu va mai fi obligatorie. „Nu pot să spun cum este situaţia din punct de vedere juridic, dar în mod evident în momentul în care o Ordonanţă este declarată neconstituţională de către Curte trebuie respectă decizia. Mai există o prevedere legală într-o lege care se referă la utilizarea măştii de protecţie în interior care rămâne valabilă. În ceea ce priveşte utilizarea în spaţiile libere, întradevăr, odată cu publicarea hotărârii CCR utilizarea în exterior nu va mai fi obligatorie”, a spus Alexandru Rafila la Antena 3.

Citește și CCR a declarat neconstituţională OUG prin care s-a impus purtarea măştii şi trecerea şcolilor în online

Ministrul a explicat că utilizarea măştii are un scop de protecţie într-o perioadă când există transmisibilitate intensă a virusului. „Ca medic şi ca om, recomand utilizarea măştii cel puţin atunci când discutăm de aglomeraţie, în mijloacele de transport, sau acolo unde un număr mare de persoane sta într-un spaţiu limitat chiar dacă este în exterior pentru că noi avem transmitere comunitară. Dacă peste o săptămână sau două sau trei săptămâni nu vom avea această transmitere comunitară singur că oricum am fi renunţat la utilizarea măşti la spaţiile exterioare”, a mai spus Rafila.

Luată ca o măsură de protecţie care limitează transmiterea virusului, masca „este mai eficientă poate în acest moment chiar decât vaccinarea în limitarea infecţiei”, potrivit ministrului Sănătăţii, care consideră că aceasta nu ar trebui să constituie un impediment pentru cineva.