Alexandru Rafila: „Noile variante de vaccin anti Covid ar putea ajunge în România începând din octombrie”

În cadrul conferinței de presă de luni, 1 august 2022, în care ministrul Sănătății a prezentat evoluția situației COVID în România din ultima săptămână, Alexandru Rafila a precizat că noile variante de vaccin anti-COVID ar putea ajunge în România în octombrie.

01 aug. 2022, 14:08
Alexandru Rafila: „Noile variante de vaccin anti Covid ar putea ajunge în România începând din octombrie”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a precizat că, fiind vorba de două variante, care acoperăpatru dintre noile tulpini de Covid, momentan comenzile se află în centralizare la Comisia Europeană.

„Sunt două vaccinuri – pe varianta BA1, dar are și efecte pe Ba4 și %, iar al doilea este doar pe BA4 și BA5”, a spus Alexandru Rafila, potrivit Europa FM.

„Fiecare stat face opțiune pentru unul sau ambele variante. Comisia Europeană lucrează la o centralizare a nevoilor”, a mai spus ministrul Sănătății.

Întrebat dacă din toamnă ne vom confrunta cu un număr mai mare de cazuri, ministrul Sănătății a spus luni că la jumătatea lunii august intrăm în etapa de „stabilizare a numărului de cazuri”.

„Depinde foarte mult dacă în septembrie, când începe școala, folosim masca în mijloacele de transport în comun. Cred că acesta este elementul esențial pentru ținerea sub control a pandemiei”, a spus Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății a declarat luni că România va avea și Paxlovid.

Citeşte şi: Bilanţ coronavirus 1 august 2022. Peste 5.200 de cazuri COVID-19 şi 12 decese în 24 de ore

Alexandru Rafila, a anunțat, luni, într-o conferință de presă, că în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 5.202 cazuri de COVID, precizând că trendul ascendent se menține, însă creșterea „a încetinit” în ultima săptămână.

„Avem o creștere importantă, dar această creștere a încetinit. Dacă săptămâna trecută am avut o creștere de 80 % în această săptămână avem o creștere de circa 23 %. Să sperăm ca acest trend se va menține și să se stabilizeze undeva la jumătatea lunii august”, a precizat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătăţii a afirmat că gradul de ocupare al secţiilor de spital este de 17,18 la sută, iar 263 de persoane sunt internate la ATI.

„Creşterea este mai rapidă la numărul de persoane internate, mai lentă la cazurile internate la ATI, ceea ce indică o severitate mai redusă a tulpinilor. Nu sunt creșteri foarte mari față de săptămâna trecută la terapie intensivă”, a explicat Alexandru Rafila.

Citeşte şi: Dr Mihai Craiu, recomandări în contextul creşterii alarmante a numărului de infectări în rândul copiilor: „Fiecare alege ce vrea pentru el. Cu toate consecințele de rigoare”