Alexandru Rafila nu este optimist în privinţa evoluţiei pandemiei de Covid: „Probabil vom asista la o creştere din februarie”

Medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, a declarat luni că numărul de noi cazuri de coronavirus ar putea să crească în România, evoluţia pandemiei urmând să depindă de capacitatea de organizare pentru administrarea vaccinului, odată ce acesta va fi disponibil.

RomaniaTV.net
16 nov. 2020, 23:44
Alexandru Rafila nu este optimist în privinţa evoluţiei pandemiei de Covid: „Probabil vom asista la o creştere din februarie”

Alexandru Rafila nu este optimist şi a afirmat luni, la Digi24, că deşi în România s-a ajuns la o aparentă plafonare a numărului de cazuri noi raportate zilnic, acest număr ar putea creşte după ce măsurile restrictive vor fi ridicate.

„Eu cred că, la un moment dat, numărul de cazuri va începe să crească din nou, din cauza incapacității de intervenție în zona sănătății publice. Măsurile de identificare a persoanelor infectate, a contacților lor trebuie să crească puțin. Oricum o să asistăm la creșterea numărului de cazuri în secțiile de Terapie Intensivă și a deceselor, să sperăm că vor fi cât mai puține, dar aceste tendințe se observă peste tot.

Rămâne de văzut dacă, după alegeri, măsurile pe care le vor lua autoritățile vor fi foarte stricte, mă refer la cele legate de funcționarea economiei, a societății, și atunci probabil că se va ajunge și la o scădere a numărului de cazuri, dar rămâne să vedem ce fel de strategie aplică sau dacă aplică vreo strategie. Dacă acest trend crescător și suprasolicitarea spitalelor va continua, probabil că vor lua astfel de măsuri” a spus Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila crede că vom asista la o creştere a numărului de cazuri

„Probabil că se va opri creșterea până la sfârșitul anului, dar e posibil ca, după o perioadă de măsuri stricte, care va duce, în mod evident la scăderea cazurilor, spre primăvară, dacă nu o să reușim să administrăm suficient de mult vaccin, mai ales la categoriile la risc, să asistăm la o creștere începând, probabil, cu luna februarie. Situația nu se rezolvă decât într-un an de zile, dacă vom avea acces la vaccin, dacă vom fi în stare să ne organizăm suficient de bine pentru administrarea vaccinului”, este de părere Rafila.

Alexandru Rafila a mai precizat că ”durata protecției vaccinului poate fi doar estimată, nu putem știi cât vor oferi protecție, probabil că va fi limitată și vom intra într-o logică a vaccinării antigripale. De acest virus nu vom scăpa, nimeni nu a crezut vreodată, noi am reușit să eradicăm o singură boală, variola”.

Rafila spune că spitalul din Piatra Neamţ, cu 8 manageri într-un an, practic nu a fost condus

„Eu cred că managementul profesionist al spitalelor se poate face pe baza unui contract foarte clar cu îndeplinirea unor criterii de performanță însă stabilitatea e foarte importantă. Spitalul a avut 8 manageri într-un singur an, ceea ce duce la o disipare a responsabilității, apoi durează foarte mult până când un manager se obișnuiește. Practic, SJ Neamț nu a fost condus de foarte mult timp.

Nu putem să spunem că vom renova toate spitalele sau că le vom închide pe cele care nu au autorizație ISU pentru că pacienții trebuie tratați undeva. Dar trebuie să ne asigurăm că oferim cea mai bună siguranță pentru ceea ce avem.”, a adăufat Alexandru Rafila.

Citeşte şi: Vaccin COVID-19. Raed Arafat: În România nu se va face vaccinare obligatorie