Alexandru Rafila: Numărul de cazuri va scădea când vom schimba modul de comunicare. Mesajul trebuie adaptat în funcţie de mediu

Într-un interviu acordat DIGI24, Alexandru Rafila a făcut câteva precizări legate de eventualele măsuri care pot fi luate în urma creşterii cazurilor de îmbolnăvire cu noul coronavirus. Reputatul profesor este de părere că, dacă nu se schimbă câteva lucruri importante în ceea ce priveşte abordarea din perspectiva sănătăţii publice şi din perspectiva mesajelor care se transmit oamenilor, acest trend ascendent nu are şanse să se schimbe.

RomaniaTV.net
27 iul. 2020, 19:42
Alexandru Rafila: Numărul de cazuri va scădea când vom schimba modul de comunicare. Mesajul trebuie adaptat în funcţie de mediu

Alexandru Rafila este de părere că cele trei măsuri (spălatul pe mâini, purtarea măştii, distanţarea fizică) nu trebuie repetate obsesiv pentru că devin obositoare, iar oamenii nu mai sunt receptivi:

„Lucrurile au fost scăpate de sub control si imediat după ridicarea stării de urgenţă am revenit la viaţa noastră de dinaintea de pandemiei. Greşeala autorităţilor este că repetă obsesiv acele trei măsuri de prevenire a infectării. Nu ar trebui repetate obsesiv pentru că devin obositoare, iar oamenii nu mai sunt receptivi. În schimb, putem încerca să-i convingem să fie parteneri între ei, dar şi cu autorităţile”, spune reprezentantul României la OMS.

Profesorul Rafila a opinat că atitudinea autorităţilor în ceea ce priveşte comunicarea mesajelor către populaţie trebuie să fie una de cooperare, nicidecum coercitivă, iar mesajul trebuie adaptat în funcţie de mediu:

„Trebuie găsit mecanismul de comunicare astfel încât oamenii sa fie parteneri. A intervenit şi factorul politic şi a stimulat această polarizare. Există confuzie şi nevoia unei justificări a lipsei de respect faţă de aceste măsuri în spaţiul public. Este normal şi sentimentul de încredere al cetăţenilor în autorităţile locale, relaţia este mai apropiată decât cu autorităţile centrale si poate genera mai multa incredere, cu condiţia ca şi autorităţile locale să respecte regulile”, precizează profesorul Rafila.

Specialistul atrage atenţia încă o dată asupra modului în care cetăţenilor le sunt transmise informaţiile, subliniind importanţa adaptării acestra în funcţie de mediul din care provine respectivul cetăţean. 

„Oamenii ar trebui sa inteleaga ca măsura carantinării este luată în interesul comunităţii lor. Comportamentul oamenilor nu se poate schimba in 24h sau 48h, mesajul trebuie adaptat diferitelor medii. Trebuie sa reparam confuzia cauzata de strategia de comunicare din spatiul public apelând la o echipă mai largă care sa includa, de pildă, si sociologi. Această măsură nu da rezultate pe loc, dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa o implementăm. Trebuie sa invatam sa ne aparam din timp, nu atunci cand intr-adevar lupta devine inegala”, conchide profesorul.