Alexandru Rafila: Odată plecaţi în vacanţă putem să aducem noi virusul. Trebuie să vedem cifrele în Bulgaria sau Grecia

Profesorul Alexandru Rafila a declarat în exclusivitate la România TV că românii vor putea pleca în concedii în țări unde numărul de infectați este mai mic fără ca la întoarcere să fie obligați să stea în izolare. Totuși, acesta susține că trebuie să fim în continuare prudenți și responsabili pentru că există posibilitatea ca oamenii să transporte virusul dintr-o tara in alta.

RomaniaTV.net
19 iun. 2020, 06:41
Alexandru Rafila: Odată plecaţi în vacanţă putem să aducem noi virusul. Trebuie să vedem cifrele în Bulgaria sau Grecia

Medicul susţine că în cazul unei probleme de sănătate publică există două elemente contradictorii, faptul că omul se gândeşte la problema personală, iar problema generală este de sănătate a comunităţii.

Citeşte şi: Alexandru Rafila: Rareş Bogdan să-şi reevalueze poziţia. Responsabilitatea e politică, să fie clar pentru toată lumea

„Totdeauna când vorbim de probleme de sănătate publice ai două elemente care sunt oarecum contradictorii. Omul se gândeşte la problema lui personală. Cea de-a doua este problema generală de sănatate a comunitaţii” , susţine medicul.

De asemenea, Alexandru Rafila susţine că trebuie verificată situaţia cifrelor din România sau Grecia, dar şi lista ţărilor unde se poate călători fără a fi izolat la întoarcere.

„Părerea mea este că dacă acest lucru se menţine măsura izolării nu se va mai aplica. Vi dintr-o ţară în care şansele de a fi infecat sunt mai mari decât în România. Cum în România am avut în medie 250 de cazuri pe săptămână. O proporţie de de peste 10 cazuri. Trebuie să vedem care sunt aceste cifre în Bulgaria sau În Grecia. Lista ţărilor unde poţi să călătoreşti fără să fii izolat la întoarcere. Ulterior, dacă este regonabil măsura izolări să nu fie necesară. Lucrul ăsta nu înseamnă că avem un comportament lipsit de responsabilitate. Odată plecaţi în vacanţă putem să ducem noi virusul” , a adăugat Alexandru Rafila.