Alexandru Rafila, prima reacţie după scandalul pastilelor cu iod. „Am spus trei cuvinte care au inflamat lucrurile!”

Alexandru Rafila a ţinut să facă mai multe precizări după ce i-a îndemnat pe românii de până la 40 de ani să ridice prescripția pentru pastilele de iodură de potasiu "cât mai repede".

10 aug. 2022, 08:51
Alexandru Rafila, prima reacţie după scandalul pastilelor cu iod. „Am spus trei cuvinte care au inflamat lucrurile!”

Alexandru Rafila, prima reacţie după scandalul pastilelor cu iod. „Îndemn pe toată lumea, toate persoanele de până la 40 de ani, să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripția pentru pastilele de iodură de potasiu”, a declarat, luni, Alexandru Rafila. Acum, ministrul Sănătăţii vine cu mai multe precizări.

„Am spus trei cuvinte care au inflamat lucrurile. Am spus „cât mai repede”… Asta nu înseamnă că mâine, înseamnă un interval de câteva săptămâni, văzând că în intervalul anterior, de 45 de zile, probabil la nivel național undeva la 1.000 de persoane din România au primit aceste pastile”, a declarat Alexandru Rafila, marţi, la Antena 3.

Ministerul Sănătăţii vine cu precizări referitoare la administrarea pastilelor de iod după ce ministrul Rafila a panicat populaţia: „Distribuirea pastilelor se face NUMAI în caz de expunere la un incident nuclear”

După declaraţiile ministrului, medicii de familie au acuzat că s-a creat isterie. „Am avut un ordin de ministru aprobat în data de 23 iunie care a fost în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătății timp de 30 de zile anterior, deci din luna mai. Deci e clar o chestiune care era cunoscută, mai ales că noi am dublat această măsură de ordin legislativ cu o campanie de informare pentru populație, inclusiv am tot repetat până la saturația, aș spune, legat de vârsta până la 40 de ani care se regăsește în prospectul produsului, pentru că nu am inventat noi această vârstă, este vârsta recomandată când riscurile sunt mai mari pentru persoanele expuse. Într-o situație când sănătatea publică poate fi pusă în pericol de un conflict care se găsește în vecinătatea României, cred că este moral, este o responsabilitate profesională și o responsabilitate civică să acționezi, nu să critici”, a mai spus Alexandru Rafila.

EXCLUSIV Alertă după avertismentul ministrului Sănătăţii. De ce le cere Alexandru Rafila românilor să ia de urgenţă pastilele de iodură de potasiu: „Se iau maximum două pastile”

„Mi se pare foarte ciudat că niște oameni care nu au reacționat timp de 45 de zile în niciun fel se plâng că am repetat un anunț pe care l-am repetat de foarte multe ori în ultima perioadă. Noi am încercat întâi să informăm și lucrul ăsta a fost făcut în mod consecvent. Cred că este o dovadă de responsabilitate, nu se induce panică dacă ai o situație de urgență sau care poate să devină de urgență în perioada care urmează trebuie să iei niște măsuri. Ori nu facem altceva decât să oferim oamenilor un remediu minimal pentru o situație care poate apărea, nu înseamnă este posibil să apară”, a mai declarat Alexandru Rafila.