Ministerul Sănătăţii vine cu precizări referitoare la administrarea pastilelor de iod după ce ministrul Rafila a panicat populaţia: „Distribuirea pastilelor se face NUMAI în caz de expunere la un incident nuclear”

În contextul în care rușii au bombardat centrala nucleară de la Zaporojie, aflată la doar câteva sute de kilometri de România, ministrul Alexandru Rafila i-a îndemnat pe românii cu vârsta până în 40 de ani să se prezinte cât mai repede la medicul de familie care trebuie să le dea prescripția pentru pastilele de iodură de potasiu. Ministerul Sănătăţii vine cu explicaţii suplimentare după recomandarea panicardă a ministrului Rafila.

08 aug. 2022, 20:48
Ministerul Sănătăţii vine cu precizări referitoare la administrarea pastilelor de iod după ce ministrul Rafila a panicat populaţia: „Distribuirea pastilelor se face NUMAI în caz de expunere la un incident nuclear”

Ministerul Sănătăţii precizează că pastilele care conţin iodură de potasiu nu trebuie administrate preventiv, ci doar în cazul unui incident nuclear.

Pentru o corectă informare a populației, Ministerul Sănătății revine cu următoarele precizări:

1. Distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face în scopul administrării la populația de până în 40 de ani NUMAI în caz de expunere după un incident nuclear. Este contraindicată administrarea preventivă a comprimatelor

2. Încă de la începutul conflictului din Ucraina, Ministerul Sănătății s-a preocupat de procurarea pastilelor de iod și a inițiat o campanie de informare a populației referitoare la modul de utilizare a acestora. Distribuția către populație se face în mod gratuit pe baza prescripției eliberată de către medicul de familie. Aceasta nu este o noutate, ordinul de ministru care reglementează activitatea este în vigoare încă din 23 iunie 2022. Pastilele de iod se eliberează în peste 2.500 de farmacii, lista acestora regăsindu-se se pe site-ul Ministerului Sănătății

Mai multe informații puteți găsi AICI

Reamintim că, în contextul în care rușii au bombardat centrala nucleară de la Zaporojie, ministrul Rafila a readus în discuţie subiectul administrării pastilelor de iodură de potasiu.

Citeste si România se pregăteşte pentru un nou val COVID. Rafila a anunţat că din toamnă vor fi deschise centre de vaccinare şi în unităţi medicale

Îndemn pe toată lumea, toate persoanele de până la 40 de ani, să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripția pentru pastilele de iodură de potasiu”, a declarat Akexandru Rafila.

Ministrul transmite că sunt 2.500 de farmacii în toată țara în care se găsesc pastilele. „Este un sistem perfect funcțional. Este important ca oamenii să apeleze la sistemul pe care noi am reușit să îl punem la punct”, a adăugat ministrul.

Medicul a atras atenția că este posibil ca, pe măsură ce lucrurile se tensionează în Ucraina, cererea de pastile de iodură de potasiu să crească.

Dar medicii de familie trebuie să elibereze prescripţie acestor pacienţi care au dreptul să primească micro-comprimatele de iodură de potasiu”, a mai spus ministrul.

Citeste si Adrian Marinescu anunţă că următoarele variante ale coronavirusului nu vor mai fi agresive. Cât de uşor se vor transmite