Alexandru Rafila, primele critici la adresa Guvernului după ce a intrat în PSD. „S-a ajuns la o politizare a unei probleme de sănătate”

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a criticat Guvernul, în cadrul unei conferinţe de presă la sediul PSD, când a anunţat că va candida la alegerile parlamentare pe listele social-democraţilor. Medicul este de părere că autorităţile nu au luat măsuri predictive, iar "politizarea unei probleme de sănătate publică" a creat confuzie în rândul populaţiei.

RomaniaTV.net
15 oct. 2020, 16:03
Alexandru Rafila, primele critici la adresa Guvernului după ce a intrat în PSD. „S-a ajuns la o politizare a unei probleme de sănătate”

„Din păcate, toată lumea şi deciziile şi măsurile în România, în general, sunt reactive, nu sunt predictive. Noi vedem că se întâmplă lucrurile, aşteptăm ca ele să se întâmple, după care devenim îngrijoraţi şi încercăm să luăm o măsură într-un moment în care este mult mai greu să recâştigi controlul.

Totdeauna când ai o acţiune predictivă şi există analize matematice care îţi arată ce se poate întâmpla, şi tu iei o măsură mai devreme, măsura care două elemente: măsura este mai blândă şi aplicarea ei este mai scurtă ca durată. Cu cât o iei mai târziu, măsura devine mai dură şi trebuie să o aplici mai mult timp”, a declarat dr. Alexandru Rafila.

RECORD de cazuri noi COVID-19 la Bucureşti. Tătaru: Incidenţa cazurilor se menţine sub 3 în Capitală. Alte două judeţe au trecut de 200

Întrebat dacă, în calitate de membru al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, nu se teme că prin înscrierea în PSD va fi asociat cu acuzaţiile de zădărnicire în combaterea bolii, medicul a explicat că în timpul pandemiei a existat o politizare a problemelor de sănătate.

„În timpul acestei pandemii s-a ajuns la o politizare a unei probleme de sănătate publică, cred că nu a fost o idee bună pentră lucrul ăsta creează confuzie populaţiei. Atunci când se iau măsuri, oamenii nu ştiu ce să creadă şi preferă măsurile cele mai facile. Ascultă două sau trei opinii şi şi-o însuşeşte pe cea la îndemână.

Să încercăm să evităm dezbaterile de natură când avem toţi un interes comun – rezolvarea unei probleme de sănătate publică”, a explicat dr. Rafila.

Cu rugămintea de a nu fi interpretat din punct de vedere politic, ci medical, Alexandru Rafila i-a mai criticat pe guvernanţi în legătură pregătirea începerii şcolilor.

„Vi s-a părut că anul şcolar a fost bine pregătit? Când am început să discutăm? La data de 1 septembrie, deşi exista o creştere (a numarului de cazuri) de la 1 iunie, şi ştiam că vine toamna şi ce se poate întamplă”, a mai precizat Rafila.

Şedinţă de urgenţă despre situaţia din Bucureşti: Rata de incidenţă se apropie de 3