Alexandru Rafila, primele declarații despre riscul îmbolnăvirii cu holeră: „Sfătuiesc toţi românii să meargă la mare, nu e niciun fel de pericol”

Alexandru Rafila îi liniștește pe românii care se tem de îmbolnăvirea cu holeră. Ministrul Sănătății îi încurajează pe toți să meargă la mare fiindcă nu există acest pericol.

18 iun. 2023, 09:13
Alexandru Rafila, primele declarații despre riscul îmbolnăvirii cu holeră: „Sfătuiesc toţi românii să meargă la mare, nu e niciun fel de pericol”

Alexandru Rafila a explicat că în acest moment nu e niciun risc de acest fel pe litoralul românesc, adăugând faptul că ibrionul holeric duce la îmbolnăvire atunci când este înghițit, în cantitate mare, din ape poluate.

Nu există o asemenea problemă nici măcar în Ucraina, unde oamenii ar putea fi nevoiți să bea apă contaminată, a mai spus ministrul Sănătății.

”Nu există niciun pericol şi eu sfătuiesc toţi românii să meargă la mare, nu e niciun fel de pericol din acest punct de vedere. Aş vrea să vă spun câteva opinii care nu sunt legate neapărat de calitatea mea de ministru, ci mai degrabă de cea de microbiolog. Vibrionul holeric produce îmbolnăviri atunci când este înghiţit în cantitate mare din ape care sunt poluate, dar nu se referă la apa de mare. În general, nu bem apă de mare. Discutăm de cetăţenii ucraineni care ar putea să fie forţaţi să bea apă contaminată. Nici acolo măcar nu există această problemă, pentru că în urma acestor inundaţii, ei au fost aprovizionaţi cu apă, care este sigură din punct de vedere microbiologic aşa că această poveste a pericolului holerei care afectează litoralul românesc mie mi se pare, dincolo de faptul că este neadevărată, deplasată”, a afirmat Alexandru Rafila la Antena 3.

Alexandru Rafila: E o informație care nu corespunde realității

Zvonurile din ultima perioadă nu sunt bazate pe argumente, mai dă asigurări Rafila. ”Nu a venit niciun fel de alertă. Îmi pare rău, este o informaţie, de asemenea, care nu corespunde realităţii. Nici Organizaţia Mondială a Sănătăţii, nici Centrul European de Control al Bolilor, şi vă spun de ultimul raport din această săptămână, din săptămâna care tocmai a trecut nu precizează un pericol legat de holeră”.

Ministrul Sănătății a mai explicat că în fiecare an, din data de 1 iunie, e efectuată o monitorizare a bolii diareice, care include și holera. ”Noi în fiecare an, începând cu data de 1 iunie, facem o monitorizare a aşa numitei boli diareice acute, care include şi holera. Nu ne referim la boala diareică, doar la holeră, sunt multe alte microorganisme care produc boală diareică. Această monitorizare săptămânală este realizată de direcţiile de sănătate publică şi de unităţile medicale, iar în zona de litoral, începând cu data de 1 iunie, DSP Tulcea şi DSP Constanţa iau probe de apă de îmbăiere, de data aceasta discutăm de apa din mare.

Nu am avut niciun fel de problemă. Toată această discuţie este la nivel teoretic, nu are legătură cu situaţia din Ucraina. Una este să monitorizezi şi altceva este să creezi panică, să transmiţi mesaje care, sincer să fiu, nu înţeleg de ce au aşa de mare intensitate, pentru că pe de o parte nu sunt bazate pe realitate, iar pe de altă parte sunt lansate de persoane care nici măcar nu cunosc cum se transmite această boală şi cum se manifestă”, a mai spus Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.

Ministrul Turismului face apel la români să nu își anuleze vacanțele. „Nu există risc de holeră pe litoralul românesc”

Același mesaj a fost transmis și de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, care a luat legătura cu INSP și a transmis că nu există risc de holeră pe litoral.

„Românii nu au niciun motiv să își anuleze vacanțele pe litoralul românesc! Știu că zvonurile de risc de contaminare cu holeră s-au răspândit în rândul turiștilor în ultimele zile pe căi neoficiale. Este momentul să punem capăt acestei dezinformări! Nu există niciun risc de holeră pe litoral în țara noastră. Situația este atent monitorizată de autorități – Institutul Național de Sănătate Publică, DSP Constanța și DSP Tulcea. Turiștii sunt în siguranță! Pe cei care sunt îngrijorați cu privire la riscul epidemiologic, îi sfătuiesc să se informeze din surse oficiale, de pe site-urile INSP, DSP Constanța, DSP Tulcea, unde datele sunt actualizate la zi”, a declarat Ștefan Oprea, ministrul Turismului.