Alertă de holeră în Suceava! Se recomandă evitarea scăldatului. „Suntem în gardă. Sperăm să fie un caz singular şi care să nu treacă graniţa”

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Suceava a transmis, miercuri, o avertizare pentru populație și toate unitățile medicale din județ, după ce în Republica Moldova a fost depistat în probe de apă microbul care produce holera. Autorităţile au avertizat că în judeţ sunt tabere de refugiaţi din Ucraina, dar şi numeroşi studenţi din Republica Moldova, aşa că este nevoie de o atenţie sporită.

22 iun. 2022, 23:35
Alertă de holeră în Suceava! Se recomandă evitarea scăldatului. „Suntem în gardă. Sperăm să fie un caz singular şi care să nu treacă graniţa”
foto: csid.ro

Alertă de holeră în Suceava! Purtătorul de cuvânt al DSP Suceava, Gabriela Băncilă, a declarat, miercuri, că era necesară atenţionarea către cabinete medicale, spitale şi populaţie.

”Avem datoria aceasta, întrucât judeţul Suceava este un judeţ la graniţă. Noi avem un trafic crescut acum, atât cu persoane din Ucraina, refugiaţi, avem tabere de refugiaţi pe teritoriul judeţului, dar avem şi studenţi din Republica Moldova la Universitatea Ştefan cel Mare din Suceava. Noi ne-am făcut datoria în primul rând ca şi instituţie de sănătate publică, de am atenţionat cabinetele, unităţile medicale pentru atenţie sporită în acest sens, dar, de asemenea, am făcut apel şi la populaţie”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSP Suceava, Gabriela Băncilă, potrivit News.ro.

Reprezentanţii DSP a ţinut să precizeze că „este primordial să evităm scăldatul în bălţi sau lacuri a căror apă nu este controlată”.

De asemenea, trebuie consumată apă doar din surse autorizate.

”Suntem în gardă. Sperăm să fie un caz singular şi care să nu treacă graniţa”, a mai declarat Băncilă.

Citeşte şi: Este dezastru în Ucraina! Holera se răspândește rapid în orașul Mariupol, cucerit de ruși

După ce a fost informată de depistarea vibrionului holeric în probele de apă din Republica Moldova, de către Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, DSP Suceava a sporit atenția la triajul epidemiologic în taberele de refugiați, verifică riguros respectarea regulilor igienico-sanitare din aceste tabere și a atenționat rețeaua medicală din teritoriu să anunțe imediat DSP despre orice caz de suspiciune. În astfel de cazuri se vor recolta probe biologice de la cazurile suspecte, pentru investigații de laborator, conform Monitorul de Suceava.

Pentru populație, DSP recomandă consumarea apei de băut numai din surse controlate (autorizate);  respectarea riguroasă a regulilor de igienă privind spălarea mâinilor, precum și a regulilor privind igiena alimentelor înainte de consum, utilizând apa din surse controlate. De asemenea, se recomandă evitarea scăldatului în bălți/lacuri a căror apa este necontrolată.

Cibrionul de holeră a fost depistat în probe de apă pe plaja de la Vadul lui Vodă, de pe malul Nistrului, a avertizat șeful Direcției Sănătate de la Chișinău, Boris Gîlcă.

Citeşte şi: Variola maimuţei vine „la pachet” cu holera. S-au înregistrat deja zeci de morţi, dar oamenii acuză guvernul că ascunde numărul deceselor