Alexandru Rafila recunoaște că relaxarea restricțiilor a fost prea bruscă. „Estimez o creștere a numărului de cazuri. Recomandarea purtării măștii de protecție rămâne valabilă”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, estimează că în perioada următoare ne putem aștepta la o creștere a numărului de cazuri de Covid.

21 mart. 2022, 15:34
Alexandru Rafila recunoaște că relaxarea restricțiilor a fost prea bruscă. „Estimez o creștere a numărului de cazuri. Recomandarea purtării măștii de protecție rămâne valabilă”

Alexandru Rafila recomandă în continuare purtarea măștii de protecție în zonele aglomerate și în mijloacele de transport. „Am făcut apel public să utilizăm masca în spaţiile închise aglomerate, în mijloacele de transport în comun este esenţială”, a declarat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila spune că s-a trecut la o relaxare bruscă și că nu i-au fost ascultate recomandările de a renunța la restricții treptat. „Am făcut apel încă de acum două-trei săptămâni la o relaxare etapizată, care nu a fost posibilă. Decizia politică a fost diferită şi s-a trecut la o relaxare bruscă. Am făcut apel public să utilizăm masca în spaţiile închise aglomerate, în mijloacele de transport în comun este esenţială. În mod evident, în România cifrele s-au stabilizat. Eu intuiesc o uşoară creştere a numărului de cazuri . Vedem ce se întâmplă în alte ţări, aşa că recomandarea rămâne valabilă”, a afirmat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila: Un nou val de Covid, posibil din toamnă

Ministrul Sănătății spune că valul șase de Covid ar putea apărea în toamnă. „Un eventual val șase, după opinia noastră, poate fi luat în calcul sau se poate discuta doar din toamnă, mai puțin în această primăvară, credem noi, dar monitorizăm lucrurile îndeaproape, încât să vedem ce se întâmplă.

Citește și Beatrice Mahler trage semnalul de alarmă: ”Pandemia nu s-a încheiat! Europa de Vest se pregătește de un nou val!

Dar nu putem discuta de un val șase, putem discuta cel mult de o stabilizare a numărului de cazuri din valul cinci, nu discutăm despre un val șase. Un val șase presupune o altă tulpină care circulă și care se transmite susținut în comunitate, iar lucrul acesta nu cred că se va întâmpla înainte de această toamnă, poate nici în toamnă nu se va întâmpla, așa că nu cred că trebuie să îngrijorăm populația în mod inutil”, a declarat Alexandru Rafila, la rfi.ro.

Austria a reintrodus restricțiile anti-Covid, măștile FFP2 sunt din nou obligatorii în interior. E prima țară din UE care a revenit la restricții în această perioadă. Decizia vine pe fondul creşterii numărului de cazuri noi, în timp ce ministrul Sănătăţii de la Viena recunoaşte că relaxarea restricţiilor a venit prea devreme.

Şi Statele Unite trebuie să se aștepte la creșterea numărului de îmbolnăviri. Va fi un nou val de COVID, a avertizat doctorul Anthony Fauci, coordonatorul programului federal de combatere a bolilor infecțioase din America.

Citește și Rafila îi linişteşte pe românii care se tem de un atac nuclear! Începe distribuirea pastilelor cu iod: „Avem 30 de milioane de pastile cu iod! Nu toată lumea trebuie să le ia!”