Alexandru Rafila: România ar putea restricționa exportul unor medicamente care „dispar din cauza lipsei de realism a preţurilor”

Ministerul Sănătăţii examinează posibilitatea restricţionării temporare la export a anumitor medicamente, printre care antibiotice pentru copii şi oncologice, a transmis ministrul Alexandru Rafila.

20 dec. 2022, 20:47
Alexandru Rafila: România ar putea restricționa exportul unor medicamente care „dispar din cauza lipsei de realism a preţurilor”

Ministerul Sănătăţii examinează posibilitatea restricţionării temporare la export a anumitor medicamente, printre care antibiotice pentru copii şi oncologice, a anunţat ministrul Alexandru Rafila.

„Examinăm posibilitatea restricţionării temporare la export pentru anumite categorii de medicamente, împreună cu Agenţia Naţională a Medicamentelor şi Dispozitivelor Medicale, mai ales antibiotice pentru copii şi alte tipuri de medicamente, inclusiv oncologice”, a declarat Rafila, potrivit Agerpres.

Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate vor realiza o metodologie de stabilire a preţurilor la medicamente. „În perioada imediat următoare vom stabili împreună cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate o metodologie de stabilire a preţurilor, care să nu ne mai aducă în situaţia dispariţiei multor molecule din motive comerciale, pentru că produsele dispar din cauza necompetitivităţii şi lipsei de realism a preţurilor cu care ele sunt vândute în România”, a explicat Rafila.

Citește și Ministrul Sănătății a afirmat că nu există o criză a medicamentelor antitermice: „Lipsește un singur produs”

Alexandru Rafila spune că nu doar țara noastră se confruntă cu problema aprovizionării cu unele medicamente, ci este o problemă la nivel global.

„Este o problemă globală. Nu doar România este afectată. În acest an avem o recrudescenţă a virozelor respiratorii. Sunt numeroase viroze respiratorii. Există – datorită creşterii consumului de medicamente – anumite probleme. Mai mult, există şi o presiune asupra producţiei din cauza inflaţiei, a costurilor cu materiile prime la nivel global”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Citește și Criza medicamentelor se adâncește. Dragoș Damian (Terapia Cluj): „Sunt interese foarte mari ca România să rămână fără fabrici de medicamente”