Ministrul Sănătății a afirmat că nu există o criză a medicamentelor antitermice: „Lipsește un singur produs”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat că nu există o criză a medicamentelor antitermice, singurul produs lipsă fiind un sirop.

16 dec. 2022, 19:39
Ministrul Sănătății a afirmat că nu există o criză a medicamentelor antitermice: „Lipsește un singur produs”
Ministrul Sănătății confirmă că nu există o criză de medicamente antitermice

Întrebat în cadrul unei conferințe de presă susținută la Galați dacă România se află într-o criză din cazua lipsei medicamentelor antitermice, ministrul Sănătății a susținut că nu e cazul să ne gândim la așa ceva, singurul produs care lipsește din comerț în momentul de față fiind un sirop.

„Știu că există un anumit produs care lipsește, e un produs comercial, nu vreau să-i spun numele, la acela vă referiți. Este o problemă la producătorul acelui sirop, că discutăm de un sirop. E o problemă la producător. Există multe alte produse similare. Trebuie să înțelegem că nu este o criză a medicamentelor antitermice. Noi discutăm despre substanța activă, dacă discut despre paracetamol, paracetamol există, 20 de feluri diferite de paracetamol”, a afirmat ministrul Sănătății.

Acesta a mai precizat și că pe piață există medicamente antitermice care pot fi administrate copiilor.

„Sunt antitermice, există antitermice. Se pot administra copiilor aceste produse. Dumneavoastră vă referiți la un produs. Am văzut emisiuni despre lipsa Panadolului, ca să fiu mai exact. E o problemă notificată de producător. Astai situația. Deci se întâmplă și la ei să aibă probleme de producție”, a declarat Alexandru Rafila.

Citește și: Ministrul Sănătății, despre valul de viroze care a umplut spitalele din România: ”Am discutat să redeschidem centre ambulatorii pentru copii”

În cadrul conferinței, Rafila a vorbit și despre centrele ambulatorii de evaluare pentru copii.

„Sunt zeci de locații în toată țara care au intrat în funcțiune. Unele au program prelungit, oferă servicii și în weekend, altele, în funcție de personalul disponibil, au program mai limitat. Au început să funcționeze. Părinții pot să meargă acolo cu copii. Noi am pus la dispoziție un soi de ghid care se găsește și pe site-ul Ministerului Sănătății, la Direcția de Sănătate Publică, prin care părinții pot să aprecieze… Primul pas ar trebui să meargă la medicul de familie, dar dacă nu ajung la medicul de familie sau dacă medicul de familie le recomandă o investigație mia aprofundată, care necesită și radiologie, câteodată e nevoie și de radiologie, aceste centre sunt funcționale”, a adăugat ministrul.

„L-am făcut ca să descongestionăm unitățile de primire urgențe. La Spitalul Grigore Alexandrescu, de exemplu, din București, avem și 400 de copii în fiecare zi. Dacă părinții stau mult timp cu copiii într-un loc, poate că unii dintre ei au nevoie de UPU ca să îl internezi în spital, majoritatea nu au nevoie, dar au nevoie de o investigație mai profundă, aceste cemtre ambulatorii oferă această posibilitate”, a mai spus Rafila.

Citește și: Dr. Mihai Craiu, avertisment pentru părinţii care îşi tratează copiii acasă de bronşiolită: „Este o maladie virală. Adică NU se tratează cu antibiotice!”

Penurie de antibiotice în UE

În întreaga Europă a fost semnalată o penurie cronică de antibiotice, după ce aproape toate țările au raportat deficite de aprovizionare, situația fiind investigată în acest moment de Agenția Europenaă pentru Medicamente.

25 de state menmbre UE au raportat pneurii locale, potrivit directorului medical al agenției, Steffen Thirstrup.

„Nu am ajuns încă la fondul cauzei principale, dar știm că există o cerere crescută”, a declarat directorul.

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor și Organizația Mondială a Sănătății au avertiat cu privire la creșterea numărului de gazuri grave de infecții cu Streptococul A, din cauza căruia mai mulți copii și-au pierdut viața.

Amoxacilina și amoxacilina cu acid clavulanic sunt deficitare în întregul bloc. Acestea sunt folosite și pentru tratarea infecțiilor urechilor, plămânilor, sinusurilor, pielii și tractului urinar.

„Ştim de la câţiva dintre producători că au probleme legate de capacitatea de producţie, unele dintre ele legate de lipsa de personal. Aşadar, nu este vorba atât de mult de… a fi capabili să producă produsul, ci de a produce produsul final şi de a-l aduce pe piaţă”, a spus Thirstrup.

Șeful departamentului de amenințări pentru sănătate din cadrul agenției, Marco Cavaleri, avertizează că antibioticile  trebuie folosite cu prudență și nu pentru tratarea infecțiilor virale. Utilizarea excesivă și abuzivă a acestora duce la resistență antimicrobieană.