Alexandru Rafila: „S-ar impune o carantină la nivel naţional”

Deputatul PSD Alexandru Rafila a declarat, vineri, că, în urma discuţiilor cu cei afectaţi de pandemia de COVID-19, s-ar impune o carantină la nivel naţional, dar una care trebuie să ţină cont de realităţi şi nu care să îngrozească lumea.

29 oct. 2021, 15:14
Alexandru Rafila: „S-ar impune o carantină la nivel naţional”
Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Alexandru Rafila a precizat că ar fi necesară o reducere a activităţilor sprijinită de populaţie. ”Noi propunem o lună de solidaritate. Nu trebuie să speriem lumea, a mai spus Rafila, care a avut o serie de discuţii despre pandemie cu reprezentanţi ai organizaţiilor sindicale, ai principalilor operatori economici şi a reprezentanţilor din educaţie.

Alexandru Rafila a spus că propune o carantină la nivel naţional, ”dar una care să ţină cont de realităţi şi care să nu îngrozească lumea”. Deputatul PSD a afirmat că este nevoie de o reducere a activităţilor sprijinită de populaţie, explicată şi acceptată de comun acord. ”Noi propunem solidaritate, asta am propus, o lună de solidaritate. Nu trebuie să speriem lumea ci să îi facem să fie parte la acest efort naţional”, a spus deputatul PSD.

Parlamentarul a mai arătat că este afectat de cifra înfiorătoare de 500 de decese pe zi. ”Prin comportamentul general, putem să controlăm acest lucru, să avem mai puţine pagube sau putem să tergiversăm, să venim cu jumătăţi de măsură şi cu lipsă de asumare şi o să ne ducă în fruntea clasamentului în privinţa numărului de decese. Oamenii trebuie informaţi şi nu combătuţi şi jigniţi”, a adăugat el.

Alexandru Rafila a mai spus că ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă arată că decizia nu este una medicală, ci o decizie politică, care nu are legătură cu profesionalismul şi cu interesele celor afectaţi, inclusiv elevii.

Situaţie paturi ATI: pacienţii cu forme grave de Covid, puşi pe lista de aşteptare. Managerul SUUB atrage atenţia asupra numărului mare de morţi
El a dat exemplul vacanţei, precizând că oprirea şcolilor pentru o perioadă limitată trebuie foarte bine cântărită şi a arătat că mai degrabă trebuie o o perioadă de şcoală online, decât o vacanţă care nu reduce mobilitatea copiilor.

Despre reducerea activităţii în sectorul Horeca, pentru o perioadă limitată de timp, Rafila a explicat că, în urma discuţiilor cu reprezentanţii din domeniu, organizaţiile patronale snt de acord cu o astfel de măsură, dar cu condiţia ca guvernul să-şi asume plata rapidă a ajutoarelor financiare pentru afacerile afectate.

Valeriu Gheorghiţă, anunţ important pentru toţi românii vaccinaţi cu Johnson & Johnson. Detalii despre certificatul verde
”Ajutoarele financiare sunt necesare pentru ca activităţile să rămână deschise. Această situaţie de provizorat permanent nu face decât să adâncească neîncrederea sectorului privat. Nu vreau să intru în detaii tehnice, noi vom trimite câteva idei ce trebuie agreate de participanţi, dar e important ca mediul privat să fie implicat în decizie”, a spus Rafila.

Alexandru Rafila, despre Tătaru: E harnic, dar nu e suficient să te agiți

Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila (PSD), a declarat vineri într-o conferință de presă că Nelu Tătaru (PNL), vehiculat din nou ca ministru al Sănătății în Guvernul Nicolae Ciucă, va fi „extrem de limitat” în deciziile pe care trebuie să le ia pentru lupta cu pandemie, pentru că va ocupa funcția într-un guvern minoritar. „Dl Nelu Tătaru are o anumită experiență la Ministerul Sănătății, este un om harnic, circulă foarte mult, dar sunt necesare măsuri care să întrunească un sprijin mai larg. Nu este suficient să te agiți, trebuie sa poti sa iei măsuri care să aibă un efect. Lucrul acesta nu e posibil în formula unui guvern minoritar, aici nu e vorba de dl Tătaru, aici este vorba despre faptul că dl Tătaru nu poate să facă mai mult în calitate de membru al unui astfel de guvern pentru că va fi extrem de limitat în mișcările și deciziile pe care le ia”, a apreciat Rafila.

GCS: 3.539 de amenzi aplicate în ultimele 24 de ore

Poliţiştii şi jandarmii au aplicat, în ultimele 24 de ore, 3.539 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 684.750 lei, ca urmare a încălcării prevederilor Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, a informat, vineri, Grupul de Comunicare Strategică.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliţiei au fost întocmite trei dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

Încălcările normelor de protecţie sanitară se pot sesiza la TELVERDE 0800.800.165, operaţionalizat de Ministerul de Interne, apelurile fiind preluate de un dispecerat în sistem integrat şi repartizate structurilor teritoriale pentru verificare, precizează GCS.