Alexandru Rafila, soluţii pentru accelerarea campaniei de vaccinare: „Ţinta de 10 milioane de vaccinaţi o s-o atingem la anul pe vremea asta. Mi se pare deplasat ca un prim-ministru să spună că nu ştie ce să facă”

Profesorul Alexandru Rafila a criticat Guvernul pentru că a reușit să atingă ținta de cinci milioane de persoane vaccinate abia la 31 iulie, şi nu la 1 iunie, cum promisese iniţial. Deputatul PSD prognozează că, respectându-se acelaşi ritm de vaccinare ca până acum, ţinta de 10 milioane de vaccinaţi ar putea fi atinsă abia peste un an.

01 aug. 2021, 08:54
Alexandru Rafila, soluţii pentru accelerarea campaniei de vaccinare: „Ţinta de 10 milioane de vaccinaţi o s-o atingem la anul pe vremea asta. Mi se pare deplasat ca un prim-ministru să spună că nu ştie ce să facă”

Alexandru Rafila vine şi cu câteva soluţii pentru accelerarea campaniei de vaccinare. Specialistul se teme că, în condiţiile în care procentul persoanelor vaccinate va rămâne mic, impactul asupra sistemului de sănătate va fi unul major.

Am depășit cu 60 de zile termenul pe care domnul prim-ministru l-a fixat și avea dreptate atunci să îl fixeze la data de 1 iunie, cu speranța că până la 1 septembrie, dacă vă aduceți aminte, a spus că se vor vaccina 10 milioane de persoane. Or, 10 milioane în cel mai bun caz le atingem la anul pe vremea asta, așa că nu cred că este o veste foarte bună pentru că România se situează la jumătate față de media Uniunii Europene în ceea ce privește proporția de persoane vaccinate și lucrul acesta s-ar putea să aibă un impact serios asupra sistemului de sănătate.

Citeste si Preşedintele Colegiului Medicilor, Daniel Coriu: „E de neacceptat ca un spital să devină focar COVID. Cadrele medicale trebuie să se vaccineze”

Deosebirea între România și celelalte state din Uniunea Europeană va fi următoarea, persoanele care se vor infecta în România s-ar putea să aibă nevoie de o asistență medicală spitalicească mult mai frecvent și – Doamne, ferește! – să ajungă în Terapie Intensivă sau, chiar mai rău, să avem cazuri de deces”, a declarat Alexandru Rafila la B1 TV.

Prof Rafila, critici la adresa premierului: „L-am auzit că nu ştie ce ar putea să facă”

Deputatul PSD reiterează faptul că persoanele vaccinate care se infectează cu virusul SARS COV 2 nu vor dezvolta complicaţii.

În țările care înregistrează numere mari de cazuri, din vestul Europei, datorită acoperii vaccinale mari cazurile acestea grave și decesele practic nu apar la populația vaccinată și cred că acesta – sau acesta ar trebui să fie – principalul obiectiv și al nostru.

Dacă nu se schimbă nimic în campania de vaccinare, nu există mari speranțe. Eu i-am auzit și pe domnul prim-ministru, și pe domnul prefect al Bucureștiului că nu știu ce ar putea să facă”, a adăugat fostul reprezentant al României la OMS.

Citeste si Raed Arafat, anunţ privind valul 4 în România: „Ne putem intoarce la cele 1.500-1.600 de paturi de COVID”. Ce ne aşteaptă şi cât de pregătiţi suntem

Alexandru Rafila, soluţii pentru accelerarea campaniei de vaccinare

Totodată, profesorul Alexandru Rafila a propus o serie de soluţii pentru accelerarea campaniei de vaccinare, una dintre acestea fiind campaniile de informare ”țintite”.

Noi tot am explicat să facă campanii țintite, să informeze, să facă o campanie dedicată părinților care doresc să își vaccineze copiii, să existe în mediul rural posibilitatea informării chiar din casă în casă și consiliere. Asta necesită o logistică, un efort și o strategie, o gândire. Or, dacă ea nu există și singurul lucru sunt declarații sforăitoare la televizor care ulterior se dovedesc neinspirate, nu cred că putem să rezolvăm ceva.

Ajutăm cu toții, n-are nicio importanță orientarea politică ș.a.m.d., dar nu se poate să spui că nu știi ce să faci, chestiunea aceasta la un prim-ministru mi se pare puțin deplasată ca să nu spun nepotrivită”, a explicat profesorul Rafila.


loading...