Alexandru Rafila, totul despre noul vaccin antiCOVID: „Are o eficacitate foarte bună şi trebuie administrat în două doze”

Alexandru Rafila a vorbit despre noul vaccin antiCOVID. Reprezentantul României la OMS susţine că acest vaccin are o eficacitate foarte bună. Acesta a vorbit despre modul în care antitodul trebuie administrat şi modul special în care acesta este transportat la centrele de vaccinare.

RomaniaTV.net
09 nov. 2020, 17:38
Alexandru Rafila, totul despre noul vaccin antiCOVID: „Are o eficacitate foarte bună şi trebuie administrat în două doze”

„E un vaccin cu foarte bună eficacitate. A fost în studiul de test 30.000 de oameni, au fost şi placebo. Sunt date încurajatoare. E un lucru foarte bun. Eu înțeleg că există deja o cantitate de vaccin care a fost fabricată. E un lucru foarte bun pentru că procesul de livrare a vaccinului va fi mai rapid. Rămâne de văzut care este aranjamentul Comisiei Europene, ce pre-contract au cu Pfizer.

Acest vaccin trebuie păstrat la -80 de grade, în ambalajul lui original, timp de 10 zile. În cutia cu care vine fiecare cantitate de vaccin este gheață carbonică. El este stabil în acestă cutie specială timp de maxim 10 zile. În centrul de vaccinare mai poate fi păstrat la frigider șapte zile. În aceste șapte zile trebuie administrat vaccinul. Vaccinul se face în două doze, la distanţă de 30 de zile, ca acesta să fie eficient şi să protejeze.”, a spus Alexandru Rafila la Antena 3.

Vaccinul împotriva covid-19 al Pfizer şi Biontech este ”eficient 90%”, anunţă luni cele două laboratoare, în urma primei analize intermediare a testului lor, aflat în faza a treia, ultima înaintea unei omologări, relatează AFP.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, anunţă că „toate structurile statului” se vor implica în campania de vaccinare anti-COVID-19, inclusiv Armata şi medicii de familie. Acesta a precizat că se lucrează deja la o strategie privind vaccinarea.

„Vor fi implicate toate structurile statului în această strategie de vaccinare. Noi în avem în pregătire, lucrăm în fiecare zi, avem puncte focale şi avem oameni care lucrează cu Comisia Europeană, stabilim această procedură şi strategia de vaccinare”, a declarat Nelu Tătaru, miercuri, la Sibiu, răspunzând unor întrebări.

Citeşte şi: Controverse în jurul vaccinului anti-Covid despre care Pfizer spune că are 90% eficienţă. Nu a fost testat niciodată pe oameni