Alexandru Rafila trage semnalul de alarmă: Copiii sub 12 ani ar trebui scutiți de certificatul verde!

Alexandru Rafila a afirmat, luni, că minorii cu vârsta mai mică de 12 ani ar trebui să fie scutiţi de prezentarea certificatului verde electronic.

20 sept. 2021, 15:38
Alexandru Rafila trage semnalul de alarmă: Copiii sub 12 ani ar trebui scutiți de certificatul verde!

Alexandru Rafila trage semnalul de alarmă. Acesta subliniază faptul că nu există asemenea recomandări ale Comisiei Europene pentru această categorie de vârstă şi pentru că nici nu este posibilă vaccinarea copiilor sub 12 ani.

Alexandru Rafila trage semnalul de alarmă: Copiii sub 12 ani ar trebui scutiți de certificatul verde!

Social-democratul a adăugat că sunt câteva lucruri în neregulă legate de modul cum vor fi utilizate aceste certificate. Acesta a precizat că România nici nu ar putea testa copiii sub 12 ani deoarece nu are această capacitate.

„Sunt câteva lucruri care nu sunt în regulă apropo de modul în care va fi utilizat acest certificat verde şi vă spun acest lucru pentru că recomandări ale Comisiei Europene sau practica din ţările europene nu este respectată, în sensul că nu există nicio precizare referitoare la copiii cu vârsta mai mică de 12 ani. Copiii cu vârsta mai mică de 12 ani ar trebui să fie scutiţi de prezentarea acestor certificate sau lucrurile legate de testare pentru că nici din punct de vedere practic nu este posibilă testarea a milioane de copii.

Citeşte şi: România se pregăteşte de valul 4 al pandemiei de coronavirus. Virgil Musta: E important ca atunci când numărul cazurilor noi creşte să se revină la restricţii
O familie, părinţii sunt vaccinaţi, au un certificat verde, vor să meargă copilul lor la cofetărie sau vor să meargă la un film sau vor să meargă să vadă un spectacol de teatru pentru copii, nu pot face acest lucru decât dacă copilul lor este testat ori lucrul ăsta gândiţi-vă că sunt vreo aproape două milioane de copii în această situaţie, ar însemna să putem să îi testăm de trei ori pe săptămână, deci cam 5-6 milioane de teste săptămânal, în condiţiile în care în momentul de faţă numărul de teste care se face săptămânal la nivel naţional pentru toate categoriile e de vreo 350.000”, a declarat Rafila.

Rafila a menţionat că aceste scăpări ale hotărârii Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă trebuie corectate de îndată şi nu trebuie restricţionat accesul copiilor la diverse activităţi.

Citeşte şi: Octavian Jurma, despre valul 4 de coronavirus: „Ne îndreptăm spre prăpastie şi criza politică apasă pe acceleraţie în loc să apese pe frâna epidemică”