Alexandru Rafila: Vaccinurile anti-COVID au reprezentat cea mai spectaculoasă evoluție din istoria medicinei. Campania din ţara noastră, compromisă de politizare

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că vaccinurile anti-Covid au fost evoluția cea mai spectaculoasă în istoria medicinei. Succesul vaccinării din țara noastră a fost unul îndoielnic, a continuat el.

07 iun. 2022, 21:45
Alexandru Rafila: Vaccinurile anti-COVID au reprezentat cea mai spectaculoasă evoluție din istoria medicinei. Campania din ţara noastră, compromisă de politizare

Alexandru Rafila a declarat că vaccinurile anti-Covid au fost evoluția cea mai spectaculoasă în istoria medicinei. Succesul vaccinării din țara noastră a fost unul îndoielnic, a continuat el.

„Vaccinurile împotriva acestei infecţii (COVID-19 – n.r.) au reprezentat cea mai spectaculoasă, nu ştiu dacă descoperire, dar cea mai spectaculoasă evoluţie din istoria medicinei, pentru că, într-un timp extrem de scurt – avem luna martie când OMS a declarat practic pandemia cu noul coronavirus – am avut un interval de puţine luni în care s-a ajuns la autorizarea de vaccinuri care să oprească transmiterea bolii. Vă aduc aminte că cea mai frecventă întrebare era „când credeţi că obţinem un vaccin care să oprească această pandemie?

Ulterior, campania de vaccinare din ţara noastră a fost compromisă de politizarea ei şi de faptul că, în mod evident, în ciuda încetinirii ritmului de vaccinare, epidemia a fost declarată învinsă în primăvara – vara anului 2021 de către principalii doi lideri politici ai României din acea perioadă. (…) În ciuda unui efort logistic şi financiar pentru o ţară ca România, succesul a fost îndoielnic, pentru că a fost foarte multă politică şi a fost insuficient de bine pregătită o campanie de informare şi de comunicare”, a declarat ministrul Sănătăţii, la dezbaterea „Geopolitica vaccinului. Realităţi internaţionale şi interese româneşti”, organizată de Fundaţia Europeană Titulescu.

Citește și Alexandru Rafila, despre cele mai mari probleme din sistemul de sănătate: ‘Există categorii de personal care beneficiază de o salarizare diferită, care nu este în avantajul lor’

Ministrul Sănătății a făcut apel la atenţie sporită în gestionarea unor astfel de crize deoarece „informaţiile false se pare că prind cel mai bine la public”. „Noi am reuşit să facem câte ceva în acest ultim „val”, pentru că am schimbat balansul dintre serviciile medicale spitaliceşti către zona ambulatorie. Şi, iată, am redus foarte mult mortalitatea. (…)

Nu ştim ce se va întâmpla în viitor, trebuie să avem foarte mare grijă şi ar trebui să găsim şi interlocutori care să înţeleagă acest lucru şi care să fie dispuşi să finanţeze, să pună resurse în evaluarea acestui impact asupra sănătăţii în general şi mai ales asupra sănătăţii copiilor în special. (…) Dacă va exista într-adevăr bună-credinţă şi o zonă de decizie – şi nu mă refer doar la Ministerul Sănătăţii, cu siguranţă, mă refer la Guvernul României, mă refer şi la clasa politică, ce influenţează deciziile guvernamentale – să încercăm să depăşim sfera aceasta populistă, care de multe ori parazitează viaţa publică, şi să ne aplecăm asupra lucrurilor cu adevărat importante. (…)

Cred că este mult mai important să avem o politică coerentă, să alocăm resurse şi să facem lucrurile cu mai puţin festivism şi cu mai multă rigoare şi mult profesionalism, şi aici mă includ şi pe mine. Ceea ce doresc este să schimbăm puţin mentalităţile, modul de abordare a problemelor şi atunci o să putem să gestionăm şi crize similare cu cele din pandemie”, a subliniat ministrul Rafila.

Citește și Gripa tomatelor, noua boală misterioasă, este foarte contagioasă. Rafila: Vom lua şi noi aceleaşi măsuri cu statele UE
 


loading...