Gripa tomatelor, noua boală misterioasă, este foarte contagioasă. Rafila: Vom lua şi noi aceleaşi măsuri cu statele UE

Gripa tomatelor este o nouă boală misterioasă care se răspândeşte în lume, după variola maimuţei. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, joi, că, în cazul în care va veni vreo alertă din partea Centrului European de Control al Bolilor în legătură cu gripa tomatelor din India, România va lua aceleaşi măsuri cu celelalte state din Uniunea Europeană.

02 iun. 2022, 12:50
Gripa tomatelor, noua boală misterioasă, este foarte contagioasă. Rafila: Vom lua şi noi aceleaşi măsuri cu statele UE

Gripa tomatelor a apărut în India. În ultimele două săptămâni au fost înregistrate 80 de cazuri, copiii cu vârsta de sub 5 ani. Simptomele acestei boli sunt apropiate de variola maimuței: erupții mari pe tot corpul, sub formă de vezicule rotunde și roșii, extrem de dureroase și contagioase.

De asemene, apar şi alte simptome precum febră, greață, vărsături, diaree și dureri articulare, scrie India Today.

Citeşte şi: Avertismentul OMS, după apariţia variolei maimuţei: „Din nefericire, sunt tot mai frecvente”

Potrivit virusologilor indieni, ar putea fi o nouă variantă a sindromului „mână-picior-gură”, o infecție virală frecventă la copiii mici. Boala se manifestată la nivelul cavității bucale și la nivelul membrelor superioare și inferioare.

Citeşte şi: Boala de care aproape jumătate dintre români suferă şi pe care mulți nu știu că o au. Ar fi bine să-ţi faci un control urgent

Rafila, despre răspândirea bolii gripa tomatelor: Vom lua şi noi aceleaşi măsuri cu statele UE

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că, în cazul în care va veni vreo alertă din partea Centrului European de Control al Bolilor în legătură cu gripa tomatelor din India, România va lua aceleaşi măsuri cu celelalte state din Uniunea Europeană.

“Nu cred că este vorba despre o alertă din Europa. Cred că este vorba despre o alertă din Asia şi deocamdată aşteptăm…. Este în India, India e în Asia. În mod evident pe măsură ce Centrul European de Control al Bolilor ne va furniza informaţii suplimentare legat de modul în care o posibilă infecţie poate să afecteze Uniunea Europeană, vom lua şi noi aceleaşi măsuri similare cu celelalte state membre ale Uniunii. Deocamdată, nu avem o astfel de informare”, a explicat Alexandru Rafila, citat de news.ro.