Alexandru Rafila, vești bune pentru primăvară: „Vom reveni la normal. Probabil nu va mai fi nevoie de starea de alertă”

Alexandru Rafila vine cu vești bune pentru toți românii. Ministrul Sănătății spune că până la finalul lunii martie revenim la normalitate.

02 feb. 2022, 00:00
Alexandru Rafila, vești bune pentru primăvară: „Vom reveni la normal. Probabil nu va mai fi nevoie de starea de alertă”

Acest lucru ar înseamna, spune Alexandru Rafila, că nu ar mai fi nevoie de starea de alertă. ”Eu cred că vom reveni la normal până la sfârşitul lunii martie. Normal înseamnă că probabil nu va mai fi nevoie de starea de alertă. Eu cred că prelungirea stării de alertă va fi limitată de această dată şi nu va mai trebui să luăm acele măsuri care să ne afecteze viaţa economică şi socială şi trebuie să ne pregătim pentru acest lucru”, a declarat, marţi seară, la TVR , Alexandru Rafila.

Ministrul a ținut să precizeze că e doar o ipoteză de lucru, nu e ceva stabilit, totul depinde de evoluția pandemiei.

”Sunt ipoteze de lucru. Nu sunt angajamente. Vreau să fac acest disclaimer, că nu se poate nimeni angaja, modul în care evoluează un agent patogen câteodată este imprevizibil şi biologia este o ştiinţă care întotdeauna este surprinzătoare. Asta nu înseamnă că noi nu ne gândim foarte serios la situaţia în care, începând cu această primăvară, putem să revenim la normal din punct de vedere economic şi să avem o discuţie foarte serioasă încât fiecare să ştie ce are de făcut”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

E posibil să mai fie nevoie de unele măsuri, cum ar fi purtarea măștii de protecție în spațiile închise și păstrarea distanței, a mai spus Rafila.

”Cred că toată lumea poate să se gândească că vor face acest lucru un timp limitat, după care ne întoarcem la normal. Dar faptul că discutăm în acest moment de o situaţie care nu va mai necesita prelungirea stării de alertă, nu ştiu, peste 2 luni de zile, cred că este un element şi psihologic care va determina lumea să se comporte responsabil, pe de o parte, şi să dea încredere oamenilor că pot reveni la normalitate. Revenirea la normalitate trebuie să fie un deziderat al tuturor şi trebuie să lucrăm pentru asta”, a mai afirmat ministrul.

Întrebat dacă virusul va reapărea la toamnă, ministrul a precizat: ”Orice este posibil, părerea mea. Dacă vor apărea tulpini cu o patogenitate mai mare, e posibil. Aceste tulpini vor fi mult mai puţin transmisibile, adică transmisibilitate mare, patogenitate mică”.

Citește și Alexandru Rafila, avertisment pentru toţi românii despre COVID. „Ne apropiem de vârf. Avem în față încă 10 zile dificile”