Alexandru Rafila vrea să facă lumină în cazul deceselor de la Spitalul Sf. Pantelimon. „Ancheta amănunţită va fi cea a Colegiului Medicilor”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a făcut joi noi declarații referitoare la decesele de la Spitalul Sfântul Pantelimon, unde aproape 20 de oameni au murit.

18 apr. 2024, 13:31
Alexandru Rafila vrea să facă lumină în cazul deceselor de la Spitalul Sf. Pantelimon. „Ancheta amănunţită va fi cea a Colegiului Medicilor”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila vrea să facă lumină în cazul deceselor de la Spitalul Sfântul Pantelimon, unde aproape 20 de oameni au murit în perioada 4-7 aprilie 2024. Pacienții de la ATI ar fi decedat din cauză că unii medici ar fi dispus scăderea dozei de noradrenalină administrată celor care nevoie de acest medicamente. Ulterior, Corpul de Control al ministrului Sănătăţii a transmis, miercuri, 17 aprilie, concluzii preliminare după controlul de la Spitalul Sf. Pantelimon, unde s-au făcut acuzaţii referitoare la mai multe decese cauzate de administrarea defectuoasă a unui medicament în Secţia ATI, precizând că verificrile au vizat doar activitatea administrativă a unităţii. ”Sesizările au la bază o comunicare defectuoasă”, au transmis reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

Citește și: Tragedie de proporții în Craiova! Imaginile exploziei care a devastat un bloc. Pompierii caută eventuale victime sub dărâmături. „Am încercat să vedem dacă e cineva în viață”

Alexandru Rafila: Nu am niciun motiv să consider că aceste rezultate ale anchetei interne nu au fost obiective

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a declarat joi că nu are niciun motiv să considere că rezultatele anchetei interne nu au fost obiective. În plus, ministrul Sănătății a subliniat că ancheta amănunţită va fi cea a Colegiului Medicilor, care va fi finalizată săptămâna viitoare.

”Nu am niciun motiv să consider că aceste rezultate ale anchetei interne nu au fost obiective. Mai mult, acolo a fost şi o echipă a Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii, am dat şi noi un scurt comunicat”, a arătat Rafila, precizând că s-au verificat de către minister doar aspectele administrative, nu cele profesionale.

”Ancheta amănunţită, din punct de vedere profesional, va fi cea a Colegiului Medicilor, care va fi gata cel mai probabil săptămâna viitoare. Acolo sunt nişte etape procedurale care trebuie respectate, se ajunge cu raportul la Comisia de Disciplină care judecă acest dosar”, a completat ministrul Sănătăţii. Ministrul a mai spus că se aşteaaptă şi rezultatul anchetei Parchetului care investighează această cauză.

”Am cerut în mod explicit spitalului să acorde tot sprijinul organelor de anchetă penală, să le pună toate documentele la dispoziţie, încât să avem un răspuns care să redea încrederea în acest spital pacienţilor” a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Citește și: Gunoaiele din Sectorul 1, un adevarat pericol pentru cetățeni. George Tuță trage un semnal de alarmă