Alexei Ulyukayev: Rusia a investit 200 de miliarde de dolari în economia Ucrainei

Rusia a investit 200 miliarde de dolari în economia Ucrainei, în ultimii 20 de ani, suma incluzând reducerile de preţuri la gazele naturale, a afirmat ministrul rus al Dezvoltării Economice, Alexei Ulyukayev, într-un interviu acordat postului rus de televiziune RT, transmite RIA Novosti, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
20 mai 2014, 08:16
Alexei Ulyukayev: Rusia a investit 200 de miliarde de dolari în economia Ucrainei

‘Poate prietenii noştri din Europa şi SUA nu înţeleg că noi sprijinim economia ucraineană … solicitând un preţ mai scăzut pentru gazele naturale şi alte resurse naturale, acordând împrumuturi Ucrainei etc. În ultimii 20 de ani, am investit acolo aproximativ 200 de miliarde de dolari’, a spus Ulyukayev.

Comentând actualele relaţii economice dintre cele două ţări, în contextul acestei crize, ministrul rus al Dezvoltării Economice a declarat că este dificil de prevăzut modul în care se vor desfăşura evenimentele.

În orice caz, Rusia este interesată de restabilirea păcii şi prosperităţii în Ucraina. Vom căuta să găsim o ieşire din criza ucraineană, dar ne vom concentra pe toate regiunile şi grupurile sociale care trebuie să-şi determine propriul viitor’, a afirmat Ulyukayev.

Conform oficialului rus, principala problemă între cele două ţări este un acord de asociere. Rusia şi Ucraina sunt legate de peste 400 de acorduri, privind diferite domenii de integrare în CIS (Comunitatea Statelor Independente), inclusiv Uniunea Vamală cu Belarus, Kazahstan şi Rusia.

În ultimele luni, Ucraina încearcă să-şi majoreze achiziţiile de gaze naturale din Europa via Slovacia, după ce Rusia a dublat preţul gazelor naturale livrate Kievului. Acest lucru ar însemna ca gazul natural să fie transportat în sensul invers celui pentru care au fost concepute iniţial gazoductele care transportă gaze naturale din Rusia spre Europa via Ucraina.

Săptămâna trecută, preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat Uniunea Europeană cu privire la riscul ca livrările de gaze naturale ruseşti destinate Ucrainei să fie oprite dacă Kievul nu îşi plăteşte datoriile către Gazprom. În prezent, datoriile cumulate ale Ucrainei către Gazprom se situează la 3,508 miliarde de dolari.