Alfred Simonis, despre negocierile de la Cotroceni pentru noul Guvern: ”Nicușor Dan are legitimitatea a 6 milioane de voturi să numească premierul. PSD este cel mai mare partid din Parlament”

Președintele Consiliului Județean Timiș, Alfred Simonis, a declarat vineri seara că România are nevoie urgentă de un guvern stabil și funcțional, subliniind importanța negocierilor de la Cotroceni pentru formarea noului executiv. În contextul în care președintele Nicușor Dan poartă discuții cu liderii partidelor pro-europene pentru constituirea viitorului cabinet, Simonis a atras atenția asupra riscurilor unei coaliții tensionate, în special dacă va include partide cu orientări ideologice divergente.
Mircea Filipescu
30 mai 2025, 21:34
Alfred Simonis, despre negocierile de la Cotroceni pentru noul Guvern: ”Nicușor Dan are legitimitatea a 6 milioane de voturi să numească premierul. PSD este cel mai mare partid din Parlament”

Simonis a recunoscut legitimitatea președintelui Nicușor Dan de a desemna un premier, având în vedere scorul obținut în alegeri, dar a insistat că nu poate fi ignorat faptul că PSD rămâne cel mai mare partid din Parlament. Acesta a reiterat că formațiunea sa va avea un cuvânt greu de spus în privința structurii guvernului și a programului politic.

„În zilele următoare, până săptămâna viitoare, vom avea discuții cu toți președinții de organizații, și președinții de organizații cu fiecare responsabil din teritoriu. Sunt foarte importante prioritățile viitorului guvern, configurația lui, cine este prim-ministrul, care e programul de guvernare, care sunt intențiile. Zicea Kelemen Hunor că este foarte important să avem un program de guvernare detaliat, să scriem acolo și ce facem și când facem, ca să n-avem surprize, pentru că sunt totuși patru partide antagonice, aș putea spune, unele dintre ele. Și partidele, și electoratele partidelor respective”, a afirmat social-democratul.

El a avertizat că o eventuală instabilitate politică ar putea alimenta ascensiunea partidelor extremiste, ceea ce ar reprezenta un pericol serios pentru democrația românească.

„Prin urmare, trebuie să fim extrem de atenți, pentru că altfel riscăm să nu facem altceva decât ca peste peste 3 ani și jumătate, la următoarele alegeri, partidele extremiste să câștige tot mai mult teren și eventual să facă majoritate. Deci trebuie să avem în vedere chiar și această chestiune, pentru că de aceea nu cred că ne permitem o coaliție în care sunt tensiuni în permanență și știți că am avut una până de curând în care au existat tensiuni permanent. Și nu era USR-ul în acea coaliție. Venirea USR-ului, care este un partid antagonic cu PSD-ul și publicul nostru, electoratul fiecărui partid, și liderii partidelor, care sunt oameni care au relații proaste între ei, în general. Mă exclud pe mine aici, eu mă înțeleg bine cu cei de la Timișoara. Totuși, această chestiune poate crea tensiuni în permanență și nu cred că ne permitem asta.”, a mai spus Simonis.

Citește și: Noul guvern vrea să renegocieze cu Comisia Europeană amânarea legii salarizării unitare, condiție pentru cererea de plată numărul 4 din PNRR

Acesta a punctat și că negocierile de la Cotroceni se axează pe componentele economice și fiscale ale guvernării.

„E nevoie de un guvern stabil, să știm exact ce vrem să facem. De aceea cred că-s foarte importante negocierile de la Cotroceni. Înțeleg că s-a discutat foarte mult pe componenta economică, s-au discutat chestiunile care trebuiesc făcute. Cu toții suntem conștienți că e nevoie de o eficientizare a cheltuielilor, sau a aparatului bugetar, de o colectare mai bună a taxelor. Cu toții suntem conștienți că nu-i de bun augur, cel puțin eu, o creștere a taxelor într-o situație economică delicată. Taxele dacă le mărești, e bine să le mărești când situația economică e bună, și atunci antreprenorii au de unde să-ți plătească taxe majorate, nu când deja gâfâie”, a explicat liderul CJ Timiș.

În privința desemnării premierului, Simonis a recunoscut autoritatea președintelui, dar a cerut și respectarea echilibrului politic.

„Cine dă premierul? Este, în principiu, atributul președintelui României, mai ales la o săptămână după ce a câștigat alegerile detașat, cu peste 6 milioane de voturi. E foarte important rezultatul alegerilor parlamentare, evident, acolo unde noi am câștigat alegerile, dar nu putem să ne facem că uităm că am trecut prin două ture de alegeri, si unele anulate, și astea, în care candidatul PSD, sau susținut de PSD n-a intrat în turul doi. Adică există un soi de legitimitate pe care președintele României o are.”, spune fostul președinte al Camerei Deputaților.

„Cred că trebuie ținut cont de aritmetica parlamentară, de faptul că PSD este cel mai mare partid din Parlament, însă trebuie să avem un guvern funcțional. Dacă președintele României identifică în PSD un om, o echipă cu care poate lucra la nivelul ăsta, cred că ar fi bine. Dacă nu, nu cred că avem nevoie de un guvern în care să avem tensiuni în fiecare zi între membrii cabinetului și mai ales între premier și președinte.”, a adăugat acesta.

Citește și: Premierul interimar Cătălin Predoiu, despre decizia CCR privind secretizarea averilor: Cu când mai puţină transparenţă în viaţa publică, cu atât mai rău

În ceea ce privește atitudinea internă a partidului, Simonis a clarificat care este singurul aspect negativ al intrării PSD la guvernare.

„Nu cred că există reticență. Reticența mea este bazată pe faptul că mi-e teamă să lăsăm în opoziție exclusiv partidele extremiste. Cred că asta este o problemă pentru alegerile viitoare, mai ales dacă nu suntem coerenți la guvernare.”, a explicat liderul PSD.

Social-democratul a mai spus că partidul va trebui să decidă în forurile interne liniile roșii acceptabile într-o viitoare coaliție.

„Cred că avem de trecut acest examen în partid, care înseamnă că cel mai mare partid din România nu desemnează și prim-ministrul, și asta e o chestiune care va fi greu digerabilă în partid, într-o formă în care să fie o nouă rotativă peste doi ani de zile, sau nu. Sunt chestiuni care trebuie discutate. Eu nu sunt exact la curent cu tot ce s-a vorbit la Cotroceni, n-am făcut parte din delegație, deci e posibil ca luni, la ședință, să avem mai multe informații, să putem vorbi mai multe. Nu cred că există o reticență în acest moment. Cred că sunt niște calcule pe care le face fiecare.”, a adăugat Simonis.

În final, acesta a accentuat nevoia de reforme bugetare și investiții.

„Cred că este foarte important să stabilim fiecare ce linii roșii trage, și asta e o chestiune care în partid se va decide ce putem accepta și ce nu. Plecând de la ideea că e nevoie să colectăm mai mulți bani la buget și să eficientizăm cheltuielile statului, să facem restructurări, am făcut-o eu la Timiș, am disponibilizat aproape 600 de oameni și am desființat 700 de posturi la Consiliul Județean Timiș. Pentru că înțeleg nevoia de a avea bani pentru investiții, și dacă nu poți crește veniturile, n-ai decât să eficientizezi cheltuieli, să recuperezi bani de acolo, ca să ai de investiții.”, a concluzionat Simonis.

Citește și: George Simion revine după decizia CCR: ”Scoate orice urmă de transparență și instaurează dictatura”

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Ilona Brezoianu și soțul ei sărbătoresc un an de când au devenit soț și soție. Ce a transmis jurata de la Te cunosc de undeva: "Abia aștept..." | FOTO
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Program TV Insula Iubirii 2025. În ce zile și la ce ore este difuzată celebra emisiune pe Antena 1
Capital.ro
Schimbare permis auto. Regulă nouă pentru șoferii cu vârsta de de peste 70 de ani
Playtech.ro
Horoscopul zilei de luni. Zodia care nu trebuie să ignore relaxarea în această perioadă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Ce salariu trebuie să ai pentru a cumpăra o locuință nouă cu credit ipotecar înainte de majorarea TVA
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
A murit „prințul adormit” al Arabiei Saudite! A fost în comă timp de 20 de ani, în urma unui accident de mașină, în Londra
Spynews
Pepe își sărbătorește ziua de naștere! Cum l-au surprins copiii! Artistului nu i-a venit să creadă | VIDEO
Evz.ro
Banii îi schimbă viața acestei zodii. Urmează ani îmbelșugați
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
kanald.ro
Mihaela Rădulescu, primul mesaj după moartea lui Felix Baumgartner: ,,Nu am cuvinte”. Vedeta a postat totul pe Instagram
Cancan.ro
Coincidența halucinantă din viața Mihaelei Rădulescu. Legătura macabră dintre Felix Baumgartner și Bogdan Rădulescu
Playsport.ro
Funcția secretă pe care WhatsApp o folosește deja: îți citește mesajele și...
Capital.ro
Reguli noi pentru gunoi. Este obligatoriu pentru toți locuitorii. Toată lumea trebuie să le respecte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Reacția prezentatoarei TV, care are un iubit cu 11 ani mai tânăr, după ce a fost acuzată că e „vulgară”
stirilekanald.ro
Țara europeană în care pacienții cu boli terminale pot să pună capăt suferinței. În ce condiții se permite moartea asistată
Gigi Becali, prima reacție după ce Elena Udrea a fost eliberată. Cum a ajutat-o în închisoare: „Am fost la ea cu o comisie, e o femeie mai puternică decât zece bărbați”
MediaFlux
Unele pensii se majorează de la 1 septembrie! Noul șef al Casei de Pensii a explicat exact
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Prințesa ștearsă din istorie. O descoperire tulburătoare sub nisipurile Egiptului