Alianţa Medicilor: „Corupţia ucide! Şi nu doar în Colectiv, ci zi de zi!”

Alianța Medicilor din România atrage atenţia într-o scrisoare deschisă asupra faptului că statul nu ar trebui să se bazeze pe buna credință a unei firme private, referindu-se la scandalul produselor biocide de la Hexi Pharma.

29 apr. 2016, 07:42
Alianţa Medicilor: „Corupţia ucide! Şi nu doar în Colectiv, ci zi de zi!”

„Statul în niciun caz nu poate, și nici nu trebuie, să mimeze naivitatea. Nu este de acceptat ca statul să se bazeze pe buna credință a unei firme private, mai ales a unei firme care deține, după cum se vede, monopolul unui sector. Nici noi nu putem să credem în naivitate, ci doar în rea-voință și în deliberare, care nu sunt de acceptat”, se arată într-o scrisoare deschisă a Alianței Medicilor în care se mai spune că „după cum se vede, corupția ucide! Și nu doar în Colectiv, ci zi de zi”.

Potrivit reporterntv.ro, medicii critică faptul că instituțiile statului au luat o poziție „evazivă îndelung exersată și perfect mimată de atâtea ori încât nu mai surprinde pe nimeni”.

„Nici măcar nu mai avem siguranța că ceea ce noi vă prescriem dumneavoastră corespunde ca substanța activă și are concentrația scrisă pe etichetă. Dacă nu corespunde, evident, medicul este de vină în totalitate fiindcă nu avem un organism care să normeze, ci zece instituții care pasează una alteia responsabilitatea până la plictisul sau decesul reclamantului. Sună dur, dar trăim zi de zi în această situație”, se mai arată în scrisoarea medicilor.

Conform Alianței Medicilor, ar fi fost normal ca, la cea mai mica suspiciune, loturile de substanțe dezinfectante să fie oprite de la folosire până la clarificarea conformității, „chiar și prin analiza efectuată într-un laborator neacreditat, fiindcă la urma urmei, vorbim despre substanțe a căror măsluire pune viața oamenilor în pericol, în mod direct”.

Potrivit unei investigații Mediafax, compoziția produselor biocide folosite pentru dezinfectarea spitalelor din România nu este verficată de nicio instituție, deoarece nu există nicio prevedere legislativă care să oblige autoritățile să le testeze în laborator.